I marginalen: ”Ruttet och sjukt system”

Det kan inte skrivas för mycket om de nästan osannolikt stora vinster som bankerna gör. Swedbank till exempel gör en vinst på 6 miljoner kronor i timmen (Foto: Juozas Šalna / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Kapitalismen är ett sjukt och ruttet system, vilket inte minst storbankernas rekordvinster är ett uttryck för. Offensiv har skrivit mycket om bankvinsterna, men det kan inte skrivas för mycket om de nästan osannolikt stora vinster som bankerna gör. Swedbank till exempel gör en vinst på 6 miljoner kronor i timmen.
”Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea (den svenska delen) gjorde under årets första nio månader en rörelsevinst på 131 miljarder kronor. Tillsammans står de för runt 80 procent av den svenska bankmarknaden. Det är faktiskt ganska sjukt”, skrev Andreas Cervenka i en kommentar i Aftonbladet den 27 oktober.
Det är främst skillnaden mellan bankernas boräntor och sparräntor som gör att de fyra storbankerna kan göra en vinst på mer än en halv miljard kronor per dag.
Storbankernas vinstjakt har också en annan sida – hushållens skulder. Landets hushåll är ett av världens mest skuldsatta. ”En gammal tumregel är att bankernas utlåning inte ska växa snabbare än ekonomin i stort. Så har det inte riktigt sett ut i Sverige. Enligt SCB har skulderna, för hushåll plus företag, ökat från 3 000 miljarder 1999 till över 12 000 miljarder 2022, alltså fyra gånger. BNP har under samma tid bara växt hälften så snabbt. Där har ni förklaringen till bankernas vinstfest”, skriver Cervenka vidare.

Bankernas svindlande affärer brukar sluta i en krasch. Sist gång bankerna slog vinstrekord var 2007 – året därpå var storbankerna i kris och fick räddas av staten, skattebetalarna.
Bakom bankernas vinst står också Riksbanken, som med rätta brukar kallas ”bankernas bank”. Med sina säkerheter, köp och billiga lån har Riksbanken underhållit både bankvinster och fastighetshajar.
Men nu är Riksbanken konkursmässig och behöver hela 80 miljarder kronor av statskassan för att täcka de förluster man har gjort på de allt dyrare obligationer man har köpt för att underhålla kapitalismen. 80 miljarder kronor är ingen liten summa. Det är nästan lika mycket som landets förskolor kostar i år.
”I hela världen flyttas nu enorma summor från skattebetalare till den privata banksektorn”, tvingas till och med Dagens Nyheter erkänna. Det är dags att sätta stopp för banksvindeln och roffarkapitalismen.
• Förstatliga banker och storbolag under de anställdas demokratiska kontroll och styre – för en demokratiskt planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!