I marginalen: ”Sverige toppar miljardärsligan”

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Att det saknas pengar är så långt ifrån sanningen som det går att komma. Sverige och världen formligen drunknar i pengar, vilket är en anledning till den stigande inflationen. Men som bekant är pengarna – inkomster och förmögenheter – extremt ojämnt fördelade, i Sverige mer än i andra länder. 
”Följ pengarna”, och det uppdagas att Sverige ligger i miljardärstoppen. Enligt Andreas Cervenkas nya bok Girig-Sverige, som varmt rekommenderas, har antalet miljardärer i landet ökat till 542 individer, 336 fler än i slutet av 2019.
”Tillsammans är dessa 542 personer goda för 3 514 miljarder kronor, 30 gånger mer än 1996 och mer än en fördubbling på bara två år. 2010 var 1 miljard i förmögenhet tillräckligt för att tillhöra Sveriges 100 rikaste personer. År  2021 kostar en biljett till hundralistan 6 miljarder. Mellan 1996 och mitten av 2021 har antalet miljardärer stigit med 1 700 procent och deras samlade förmögenhet med 3 000 procent (…)
Ett annat sätt att illustrera denna utveckling är att jämföra med storleken på Sveriges ekonomi. 1996 uppgick miljardärernas förmögenhet till knappt 6 procent av BNP. 2021 var nivån 68 procent”, skriver Cervenka.

Denna utveckling, åt totalt fel håll, slår alla tidigare rekord och saknar historisk motsvarighet. Det är helt enkelt sanslöst, och ingenstans är det värre och mer sanslöst än i Sverige.
”Enligt min egen genomgång är antalet svenskar som är goda för 1 miljard dollar eller mer (8,5 miljarder kronor enligt dollarkursen i juni 2021), nästan dubbelt så många (än vad som tidigare beräknats, min kommentar/PO). Dessa 81 individers sammanlagda förmögenhet uppgick i mitten av 2021 till 2 418 miljarder kronor eller 49 procent av Sveriges BNP 2020”. 
Inget annat land har en så grotesk koncentration av makt och förmögenheter. I Ryssland, som är nummer två på ojämlikhetslistan, sitter dollarmiljardärerna på en förmögenhet motsvarande 40 procent av landets BNP, och i USA på omkring 20 procent.
Det blir många siffror, men illustrerar hur ”Sosse-Sverige blev Girig-Sverige” som Cervenka väljer att kalla det borgerliga systemskiftets omfördelning samt visar svart på vitt att det inte saknas pengar. Det är verkligen dags att vända världen upp och ner och rätt igen.
• Jobb, välfärd och bostad till alla – låt superrika, bolag och banker betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!