
Av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Efter sju veckor i isoleringscell på en avdelning för politiska fångar i ett turkiskt fängelse kunde journalisten Joakim Medin äntligen återkomma till Sverige.
Joakim Medin reste den 27 mars till Turkiet på uppdrag av Dagens ETC för att rapportera om de omfattande protester som skakat landet sedan Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu gripits. Men omedelbart efter att planet hade landat på Istanbuls flygplats blev han bortförd och tre dagar senare sattes han i det ökända Marmarafängelset i staden Silivri.
Efter en månad i fängelse åtalades han för deltagande i en terrororganisation, spridning av terroristpropaganda samt förolämpning av Turkiets enväldiga president Erdoğan.
I en första rättegång i Ankara gällande det sistnämnda åtalet – förolämpning av Turkiets president – dömdes han till villkorlig dom.
I väntan på ny rättegång har han fått lämna landet, men ska fortsatt prövas för terrorbrott i sin frånvaro.
Anklagelserna mot Joakim Medin är helt grundlösa. Anledningen till att han greps är att tysta honom och att skrämma andra.
– Turkiet har rimligen velat sända ett budskap med åtalen och rättegången, sade Joakim Medin efter sin återkomst till Sverige.
Förundersökningen mot Joakim Medin inleddes i samband med den så kallade Natoprocessen, då först S-regeringen och sedan de blåbruna gjorde allt för att blidka den turkiske presidenten. Turkiet fick köpa vapen från Sverige. Samtidigt som de svenska och turkiska säkerhetstjänsterna inledde ett allt intimare samarbete ökade förtrycket och förföljelsen av kurder i Sverige. Natoprocessen och dess offer har Joakim Medin skildrat i flera artiklar och i hans senaste bok Kurdspåret.
– Jag har fått med mig hela förundersökningsmaterialet [från Turkiet] hem. Jag har kunnat analysera det och se hur förundersökningen inleddes under Natoprocessen så jag ägnade mycket tid och energi åt att beskriva konsekvenserna av det och den svenska dialogen med Turkiet. Då rullade allt detta igång, som sedan aktiverades när jag reste in i landet 27 mars, berättar Joakim Medin för tidningen Journalisten.
Joakim Medin berättar också efter hemkomsten att två av hans närmaste medfångar i det ökända Silivrifängelset visade sig vara kurder som sökt asyl i Sverige men blivit utvisade till Turkiet, vilket han skrivit om.
– Jag började ganska snabbt intervjua dem genom dörrspringan, till kommande artiklar och säkert en sjunde bok, sade Joakim Medin till Journalisten och tillade att:
– Jag vill ändå tro att mitt frisläppande ska leda till att folk står på sig och fortsätter att åka dit, fortsätter våga rapportera. Att man står upp för pressfrihet och att man fortsätter dela sin journalistik utan att hamna i självcensur. Var hamnar vi annars?
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.