Kampen mot byråkrati och misstro

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Salaam Sverige! var från början en blogg som startades under hösten 2017 i samarbete med Kristianstadbladet av Hamid Akbari och Nasir Ahmad Kazimi, två ungdomar från Afghanistan, samt Malin Fahlborg som är pedagog på Slussen, Kristianstads kommuns mottagningsenhet för nyanlända unga. Nu har den kommit i bokform med titeln Salaam Sverige! – människoöden i vår tid.

Målet med bloggen var att ge utrymme för många olika röster, personliga berättelser och upplevelser om hur det är att fly för sitt liv, lämna sin familj i hopp om att en dag återse dem, och försöka starta ett nytt liv i Sverige med alla svårigheter som det innebär. 
Boken är en samling blogginlägg där de flesta är skrivna av de tre huvudförfattarna, med gästinlägg från andra personer. 

Vi får följa Nasir, född i Ghazni i Afghanistan, ett område med både talibaner och Islamiska Staten där kidnappningar och bomber är vardag. Han flyr landet i maj 2015 och det tar sex månader för honom att komma till Malmö. Hans mobil blev stulen i Iran, så han har inte kunnat kontakta sin familj förrän nu. Det beslutas att han ska bo i Åhus, där han får kontakt med Malin och blir kompis med Hamid, de två medförfattarna. 
Han beskriver hur hans advokat ställer in när han ska förhandla och en ersättare skickas, men de hinner bara prata i 10 minuter innan mötet. Nasir kan bättre svenska än tolken, och senare går Migrationsverkets handläggare på semester innan något beslut hinner tas. 
Migrationsverket tar heller inte hänsyn till hans hotbrev från talibanerna, som styrks av hans egen rektor. De vägrar översätta myndighetspapper till svenska, ger tvetydiga svar kring huruvida hans pass är giltigt eller ej, och menar att eftersom det är svårt att förutse exakt när och var i Afghanistan som farliga situationer kan uppstå går det inte att veta säkert att det kommer att vara farligt just när han skickas tillbaka! 

För att slippa utvisas siktar han in sig på anställning istället, vilket han fixar. Han får bo hos ett pensionerat par (Nils och Kerstin) medan han jobbar 75 procent parallellt med sina heltidsstudier. Trots att han lever upp till alla kriterier kring arbete, lön och så vidare skickar Migrationsverket gång på gång brev om att de behöver styrka det ena eller det andra. 
Det är frustrerande att läsa hans berättelse, och man hoppas efter varje nytt kapitel att några positiva nyheter ska dyka upp – men jag ska inte avslöja hela historien, utan uppmanar alla att köpa och läsa boken för att få reda på hur det slutar för Nasir!

Den andra huvudpersonen i boken är Hamid. Han föds i Afghanistan, men växer upp i Iran tills pappan dör. Han blir papperslös och får utstå dödshot. Han tar sig till Turkiet där de blir beskjutna av soldater, för att sedan åka gummibåt till Grekland – men den första båten sjunker och han får försöka igen. Efter Grekland tar han sig genom Serbien till Ungern, Österrike, Tyskland och slutligen Sverige. ”Märk väl att jag använder ordet flykt och inte resa. Att resa är någonting helt annat”.
Han blir kompis med Nasir på samma boende, och får liksom sin vän utstå Migrationsverkets press och misstro. Röntgen av knäna säger att han är över 18 år, men tänderna visar att han är minderårig – Migrationsverket ignorerar resultatet av tandröntgen. 
Han blir ombedd att delta på ett återvändarsamtal om en resa till Afghanistan, trots att han är uppvuxen i Iran. Han får tips på att söka boende och ekonomiskt stöd som täcker de första dagarna i Afghanistan och måste själv ta sig till den afghanska ambassaden i Stockholm för att få ett pass. Istället för att lägga hoppet på ett jobb litar han på den nya gymnasielagen, och får då rätt att plugga; först introduktion i svenska och sedan nationella program. När boken trycks har han fått tillfälligt uppehållstillstånd i 13 månader. 

Utöver dessa två ungdomar berättar boken också om Ali som smygdeporteras från Märsta medan migrationsärendet fortfarande pågår, om Hemat som får gå på gymnasiet medan brorsan får avslag, Farkhunda och Sadiq som riskerar döden i hemlandet på grund av att de är ateister, Rahmat som lämnar Sverige för att söka lyckan i ett annat EU-land, Mustafa som återförenas med sin familj, Abdolah om flykten hemifrån på grund av sin homosexualitet, och Hossin som konverterar till kristendomen. 
Förutom tunga ämnen som asylpolitik, byråkratiska hinder, bomber, barntrafficking, religiöst förtryck, hederskultur och hopplöshet behandlas även frågor om identitet, kultur, vänskap och familj. Historier om lidande och överlevnad vävs samman med historier om fika, pinsamma kulturkrockar, möten, umgänge och medmänsklighet. 
Särskilt fint är det när en mamma i Afghanistan äntligen får kontakt med sitt barn i Sverige och frågar ”Har ni på er hjälm när ni cyklar?” 

Jag uppmanar återigen alla att köpa boken, läsa historierna och fortsätta läsningen på bloggen Salaam Sverige!.

Författare: Hamid Akbari, Malin Fahlborg, Nasir Ahmad Kazimi
Förlag: Vaktel förlag
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 152

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!