Haninge: Återigen tar Ornöbor och en rad organisationer kamp mot förödande avverkningar av gammelskog med höga naturvärden på Ornö i Haninge skärgård. Våren 2022 stoppades avverkningsplanerna av två gammelskogar med höga naturvärden av domstol – och ytterligare en skog hösten 2023. Men nu har Skogsstyrelsen ändå gett grönt ljus till avverkning av de tre skogarna, varav en redan har avverkats. Ilskan bland Ornöborna är stor och många har slutit upp i aktivitet för att rädda de två kvarvarande skogarna.
av Mattias Bernhardsson, organisatör för Socialistiskt Alternativ och BHSSK (Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap)
Timmerbilarna går tätt på färjorna från Ornö i Haninge skärgård. Det är de största markägarna på ön, ”grevinnorna” i familjen Stenbock, som fullständigt skövlar de sista orörda gammelskogarna. Med makt och inflytande över marker, arrenden, bostäder och sjötrafiken uppfattas Stenbockarnas ställning som närmast feodal av många Ornöbor. Men motståndet mot avverkningarna på ön är stort och hundratals är medlemmar i facebookgruppen ”Värna vårt älskade Ornö. Inga fler stora hyggen”.
Ett 30-tal Ornöbor och aktiva i Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Socialistiskt Alternativ och BHSSK (Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap) har under två novemberhelger inventerat de stora naturvärdena i de avverkningshotade skogarna Breviksnäs och Gråberget. I Breviksnäs hittades ett 30-tal arter vilka är rödlistade – exempelvis Ryl, Knärot och Grön sköldmossa – eller signalarter (indikatorer på skyddsvärd skog); på Gråberget hittades ett 20-tal.
Skogen Breviksnäs på Ornö är en olikåldrig gran- och talldominerad skog – med inslag av gammal asp, björk, sälg, rönn, apel och hassel samt ett alkärr såväl som bergsbrantskog. Skogen har fått stå ifred från skogsbruket och är därför väldigt artrik. Stormfällda träd sedan decennier och århundraden samlar ett myller av mossar, lavar och smådjur. Skogens långa kuststräcka mot havet är vild och oexploaterad. I skogen går en dalgång ned mot ett alträsk, skyddade av dramatiska klippväggar som leder upp mot de vackra hällmarkerna. De tallar som har levt i över 300 år krokar sig åt olika håll.
En sumpskog med höga naturvärden har redan avverkats på ett närmast olagligt sätt. Naturskyddsföreningen överklagade i höstas Skogsstyrelsens beslut att medge avverkning av sumpskogen hos Mark- och miljödomstolen, som beslutade om inhibition – det vill säga ett tillfälligt förbud mot avverkning tills beslut skulle fattas. Markägaren drog då tillbaka avverkningsanmälan och inkom istället med en så kallad samrådsanmälan, varpå ett ”samråd” med Skogsstyrelsen ägde rum i det tysta och markägaren fick rätt att avverka.
– I mina ögon är den här avverkningen olaglig. Jag anser också att Skogsstyrelsen bröt mot förvaltningslagen när de inte informerade oss om beslutet, säger Naturskyddsföreningens Klas Magnusson i tidningen Skärgården.
Naturskyddsföreningen har också överklagat Skogsstyrelsens beslut om Breviksnäs och skickat in ett klagomål mot Mellanskogs miljöcertifiering FSC-kontrollerat virke. En JO-anmälan förbereds också mot Skogsstyrelsen. Det har också skickats in fler än en tillsynsbegäranden, då det har visat sig att Stenbockarna har kalhuggit på ett flertal ställen inom Sundby naturreservat på södra Ornö.
När avverkningarna av Breviksnäs stoppades 2022 stod till och med beslut om naturreservat på dagordningen. Men när Haninge kommun tillfrågades hade det blåbruna styret (M, L, KD och SD) tillträtt och satte stopp för naturreservatet (de sparkade även kommunekologen, som de kallade ”aktivist”. Nu finns ingen i kommunen som arbetar med naturvård). Då gick markägaren miste om den kompensation på 125 procent av marknadsvärdet som hade gällt – därför försökte de avverka igen.
Men vi kommer inte att ge upp – skogarna ska vara kvar. Protesterna och de nya fynden av skyddsvärda arter har förhoppningsvis redan haft effekt; till tidningen Skärgården uppger Örjan Grönlund på skogsbolaget Mellanskog att det finns en avverkningsanmälan, men att markägaren enligt hans uppfattning inte har för avsikt att avverka i områdena. Många aktiva på ön turas om att vaka över skogsområdena och slår larm ifall skogsmaskinerna flyttas dit.■
Läs också:
• Socialistiskt Alternativs miljöprogram i Haninge
• ”Så räddar vi skogarna” (Möte med BHSSK våren 2023)
Miljösegrar i Haninge:
• Bildspecial: Vildmarken på norra Ornö blir naturreservat (2024)
• Bergtäkten i Tungelsta stoppas (2023)
• Stenkrossutbyggnad i Österhaninge stoppas (2022)
• Massivt engagemang räddade gammelskogen på västra Ornö (2022)
• Långsjöns strand fredas från exploatering (2018)
• Rudan räddas – förslaget om bilbro och exploateringar skrotas (2018)
• Vildmarken och havsörnarna på Ornö räddas från skövling (2017)
• Exploateringen av Söderbyskogen stoppas (2017)
• Huvudskär räddas! (2014)
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.