Kaoset i Region Västernorrland fortsätter

Kurt Pettersson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland, säger upp sig efter alla turer (Foto: Anneli Egland).

av Per Johansson, sjuksköterska // Artikel i Offensiv

På  måndag den 11 april kom plötsligt nyheten att Kurt Pettersson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland, säger upp sig. Han lämnar sin tjänst redan i slutet av veckan. 

Pettersson är en person vars uttalanden mitt under vårdkrisen har kunnat reta upp personalen, och hans kommentarer har ofta gett intryck av total oförståelse på regionens sjukhus. ”Förutsättningarna för att klara uppdraget har förändrats för min del under senare tid”, skriver Pettersson själv i pressmeddelandet. 
Region Västernorrland styrs av en koalition bestående av S, M och L. I början av förra veckan försökte Regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) samla till ett krismöte och bjuda in samtliga partier. Men mötet tycks ha blivit resultatlöst.

Två dagar senare kallade Moderaterna till möte om vårdkrisen, men bjöd då in alla partier från oppositionen utom S och L som är deras samarbetspartners i den styrande koalitionen. De var inte ens informerade om mötet. För oss som tittar på ser det förvirrande ut. Existerar koalitionen fortfarande? 
Regionrådet Nordlund kommenterar i SVT den 7 april: ”Det ger nog en bild av att det är rörigt i regionpolitiken, och det är inte bra.”

I slutet av april är det  Regionfullmäktige. Där kan en del viktiga beslut fattas. Till exempel om utlovad lönesatsning på de arbetsplatser som valdes bort vid förra tillfället. På flera av dessa har nu massuppsägningar skett. *
Men bland bland oss som jobbar inom vården gäller som vanligt: vi tror det när vi ser det!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!