Karlstad: Lärare i mäktig demonstration

Intrycket är att kampen kommer att fortsätta mot nedskärningarna. (Foto: Erland Gadde)
Läs mer: Karlstad: Lärare i mäktig demonstration

av Erland Gadde // Artikel i Offensiv

Onsdagen den 27 mars hölls en mäktig demonstration i Karlstad mot nedskärningar på skolan och förskolan. Karlstads kommun hade aviserat att man behöver spara 32 miljoner kronor på förskolan och grundskolan, och att 118 tjänster ska ”ses över”, de flesta inom förskolan. Detta trots att man tidigare har lovat att satsa på skolan.

Detta kommer förstås att leda till större klasser och barngrupper, vilket lärare, rektorer och förskollärare protesterar emot.

Trots att kommunen har backat en del och nu tror sig kunna klara en stor del av problemet med frivilliga uppsägningar och tidigarelagda pensionsavgångar mot goda avgångsvederlag litar man inte på detta från facken Sveriges Lärares, Sveriges Skolledares och Kommunals sida. Dessa fackförbund arrangerade därför demonstrationen den 27 mars.

Det blev en mäktig manifestation när över 1 000 demonstranter samlades på Stora Torget i Karlstad och avtågade mot kommunfullmäktige, där en namninsamling med drygt 1 200 underskrifter överlämnades till det ansvariga kommunalrådet Linda Larsson (S).

Pontus Larsson från Sveriges Lärare och Henrik Föling från Sveriges Skolledare talade vid ankomsten. Båda framhöll att den ökade arbetsbelastningen för dem som blir kvar kommer att drabba såväl personal som barn och elever. Henrik Fröling menade att det är fel att sätta kommunallagens bestämmelse om ekonomisk balans framför elevers rättigheter enligt skollagen.

Men kommunernas ekonomi skulle mycket väl kunna vara i balans samtidigt som man satsar mer på skola, vård, omsorg med mera om man fick större bidrag från staten, vilka sin tur kan finansieras med högre skatter för de rika och storbolag.

Det pågår nu MBL-förhandlingar mellan kommunen och facken om eventuella uppsägningar med mera. Mitt intryck från demonstrationen är att man är beredd att fortsätta kampen mot nedskärningarna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!