Kina: Frige: socialisten Chai Xiaoming och alla politiska fångar

Chai Xiaomings enda ”brott” är att stå upp för arbetarnas rättigheter och protestera mot förtrycket av socialister i Kina (Foto: Flickr / Studio Incendo).

av chinaworker.info // Artikel i Offensiv

Chai Xiaoming, socialist och förkämpe för arbetarnas rättigheter i Kina, står anklagad för ”Anstiftan till omstörtning av statsmakten”. Domen mot 46-åringen kommer att avkunnas fredagen den 25 november, mer än två år efter att han ställdes inför rätta i Nanjing i augusti 2020. Han riskerar att dömas till fem års fängelse. Offensiv har vid pressläggningen den 29 november inte kunnat få information om vilken dom som avkunnades.

Chais fall är det senaste exemplet på Xi Jinping-regimens intensifierade tillslag mot oliktänkande, som i allt högre grad riktas mot socialister och vänsteraktivister. Xi Jinpings så kallade kommunistpartis (KKP) regim konfronterar en ekonomisk kris utan motstycke, som innebär att Kinas BNP-tillväxt för första gången på 30 år kommer att vara lägre än USA:s.
Den drakoniska ”nolltolerans mot covid-politiken” har utlöst en stigande våg av protester från universitetsstudenter och migrantarbetare, liksom en snabb utflyttning från Kina av dem som har de ekonomiska medlen för att lämna landet (den så kallade ”springa iväg-rörelsen”).
Chai Xiaoming var en av redaktörerna för Red Reference, en maoistiskt inriktad webbplats, som år 2018 spelade en framträdande roll i kampen för att bilda en självständig fackförening på Jasic-fabriken i Shenzhen i södra Kina. Jasic-kampen blev mycket uppmärksammad bland unga vänsteraktivister och studenter i Kina, varav flera också reste till Shenzhen för att ta aktiv del i kampen.

Vad som särskilt oroade regimen var att arbetarnas kamp i Jasic för att bilda självständiga fack förenades med de unga socialisternas krav. Myndigheterna slog brutalt till – först mot arbetarna, med arresteringar och avskedanden, och sedan mot studenterna, med över 110 arresterade varav nästan hälften ”försvann”, inklusive några som fortfarande är försvunna. Chais arrestering var en följd av detta tillslag.
Typiskt nog hävdade regimen att Jasic-aktivisterna var ”manipulerade av utländska krafter”. Samma anklagelser riktas mot feminister, hbtq+-aktivister och andra regimkritiker.
I takt med att den imperialistiska konflikten mellan USA och Kina har eskalerat och nått sin skarpaste punkt på över 40 år har regimen allt oftare försökt att misskreditera kampen genom att stämpla den som ”understödd av utländska krafter”.
I själva verket har utländska kapitalistiska regeringar aldrig stött arbetarnas rätt att organisera sig och strejka eller andra demokratiska rättigheter, och har bara börjat ta upp dessa frågor som en slags skyltning för det nya kalla krigets kamp mellan de kapitalistiska supermakterna.

Bakom Chais åtal ligger diktaturens auktoritära politiska agenda, som blir ännu brutalare eftersom den fruktar vågen av politisk radikalisering och vänstermedvetande, särskilt bland unga människor i Kina.

Red Reference-webbplatsens kontor i Peking utsattes för en razzia 2018 där datorer och böcker beslagtogs av polisen. Flera andra maoistanknutna webbplatser plundrades också som en del av Jasic-kraschen. Red Reference-redaktören Shan Kai arresterades på grund av anklagelser om att ha ”muckat gräl och provocerat fram problem”.
Som chinaworker.info rapporterade greps Chai den 21 mars 2019. Han har nu tillbringat tre år och åtta månader i fängelse i väntan på dom. Anklagelserna mot honom är helt falska, i enlighet med regimens metod att förtala och sätta dit vänsteraktivister och alla politiska motståndare.
Chai Xiaoming led av dålig hälsa redan innan han fängslades. Han har nekats besök av vänner och familj, vilket har skapat oro över hans tillstånd. Hans föräldrar är båda över 80 år gamla. Hans advokat, vars offentliga kommentarer om fallet är begränsade, har också uttryckt oro för Chais fysiska och psykiska hälsa.

Som vi rapporterade 2020 vid tiden för Chais rättegång:
”Inga detaljer om Chai Xiaomings fall har offentliggjorts, men hans period av frihetsberövande av tjänstemän inom statens säkerhet började i mars 2019, sjutton månader innan fallet gick till domstol… Detta passar också in i mönstret för KKP:s förföljelse av politiska dissidenter, med långa perioder av frihetsberövande före rättegången under vilka bekännelser utvinns – och i många fall tvingas offren att ’samarbeta’ för att undvika ett hårdare straff.”
Chais rättegång var helt klart politisk.
– Rättegången var en makaber parodi, utan minsta sken av rättssäker process, säger Vincent Kolo från chinaworker.info och fortsätter:
– Bakom Chais åtal ligger diktaturens auktoritära politiska agenda, som blir ännu brutalare eftersom den fruktar vågen av politisk radikalisering och vänstermedvetande, särskilt bland unga människor i Kina.

Protester har ägt rum globalt.

Ett exempel på KKP:s politiska manipulation är domstolens beslut att skilja Chais engagemang i Jasic-kampen från hans fall. Hans advokat Guo Haiyue avslöjade att hans tidigare verksamhet utomlands istället var fokus för fallet.
Guo berättade för RFA, Radio Free Asia, att han har studerat utomlands, men det har inget att göra med Jasic (händelsen).
Detta är helt klart inte sant, vilket tidslinjen för Chais gripande – under tillslaget 2018-19 – visar. Men statens beslut att utplåna Jasic-frågan ur Chais fall beror uppenbarligen på dess politiska känslighet; de vill undvika att väcka förnyad uppmärksamhet och diskussion om kampen 2018.

Det finns en annan faktor som blir allt viktigare idag. Det finns en växande radikalisering och beredskap att delta i politisk aktivism och protester mot regimen från kinesiska studenter i utlandet. Detta har nått en ny nivå i kölvattnet av protesten på Sitongbron i Peking den 13 oktober, då en ensam demonstrant, Peng Lifa, vecklade ut anti-Xi-banderoller med krav på demokratiska rättigheter inför KKP:s 20:e så kallade kongress.
Chai Xiaomings enda ”brott” är att stå upp för arbetarnas rättigheter och protestera mot förtrycket av socialister i Kina. De brutalt repressiva åtgärder som Xi:s regim vidtar visar att den trots sina försök att visa styrka och stabilitet fruktar framväxten av socialistiska idéer och det växande missnöjet mot regeringen.

LÄS OCKSÅ OM MASSREVOLTEN I KINA HÄR.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!