
Av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
Arbetares rättigheter i Europa har försämrats kraftigt de senaste tio åren, vilket framgår av världsfacket ITUC:s årliga rapport Global Rights Index för 2025. Mätningarna inleddes år 2014, och sedan dess har Europa aldrig haft ett så negativt resultat. I resten av världen sker det också allvarliga kränkningar av arbetares rättigheter.
Över hela världen kränks strejkrätten i 87 procent av länderna. 72 procent av länderna begränsar arbetares juridiska rättigheter, och 80 procent kränker strejkrätten. Enligt rapporten ingår Sverige, och strejken på Tesla nämns specifikt som ett exempel där ett företag helt kringgår strejken och kravet på kollektivavtal genom användningen av strejkbrytare.
Även Amerika har fått ett sämre resultat i år än tidigare. Bland annat blir fackligt aktiva mördade i Colombia, Guatemala och Peru. Ecuador räknas till de tio värsta länderna i världen för arbetare, och i USA har Trump genomfört hårda attacker mot fackliga rättigheter.
Också i Kamerun och Sydafrika mördas fackligt aktiva. Och de värsta regionerna för arbetare är Mellanöstern och Nordafrika.
Två av världens tio värsta länder för arbetare är Bangladesh och Filippinerna. I dessa länder, liksom i många andra, finns det inga garantier alls för arbetares rättigheter. I dessa länder finns det även stora intressen för ett stort antal svenska företag.
Ett fyrtiotal svenska företag, som Ikea, Scania och Ericsson har etablerat sig i Filippinerna, för att utnyttja landets växande ekonomi. I Bangladesh är det ett drygt femtiotal, däribland H&M. Dessa företag utnyttjar ländernas billiga och rättslösa arbetskraft. Företagen är väl medvetna om hur arbetare förtrycks och utnyttjas.
Den negativa utvecklingen för arbetare världen över slår särskilt hårt mot migrantarbetare, kvinnor och unga med osäkra anställningsformer. Utvecklingen kommer i samband med att allt fler stater utvecklas åt ett auktoritärt håll. Auktoritära stater genomför attacker mot arbetares rättigheter för att de vet att arbetarklassen är det största hotet mot dem. Därför måste arbetarklassen enas och organisera sig.
Vi håller på att förlora våra rättigheter i snabb takt, och det får vi inte tillåta.
Över nästan hela världen är det svårt och farligt att organisera sig fackligt. I Sverige är det fortfarande lagligt, och det är något som alla borde utnyttja medan det ännu är möjligt. Det är mycket lättare att försvara sina rättigheter medan man har dem, än att vinna tillbaka dem efter att de förlorats. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.