Krönika: ”Gazaprotester attackeras i media”

Genuin kritik, även utropad i affekt, mot den israeliska staten och dess årtionden av krig, förtryck, imperialism och ockupation i sionismens namn, är inte detsamma som antisemitism (Foto: Sebastian Olsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Sedan demonstrationen den 22 oktober på Sergels torg i Stockholm mot Israels blockad och bombkrig mot Gazas civilbefolkning har attackerna mot arrangörerna, och i förlängningen alla som deltar på Palestinademonstrationer, haglat från både media och politiker.
Anledningen är att demonstrationen på ett cyniskt och opportunistiskt sätt utnyttjades av den så kallade LVU-kampanjen för att föra fram sitt konspiratoriska budskap. Mitt bland de känslostarka och fördömande talen om bombade sjukhus och tusentals mördade barn försökte Sulaiman Abualfita från Family United klämma in ett förvirrat tal som jämförde de israeliska barnen som kidnappats av Hamas med de enligt honom tusentals barn som kidnappats av Socialtjänsten.
Han stod även på demonstrationstillståndet och lät de palestinska arrangörerna få tillgång till Sergels torg för sin protest – men inte av god vilja, utan för att ge sig själv en plattform i ett försök att legitimera sin egen desinformationskampanj.
Det är en skam att Abualfita försökte utnyttja de tusentals palestinier och andra demonstrationsdeltagare som hade samlats på Sergels torg för att uttrycka sin gemensamma ilska och sorg.

Efter demonstrationen talar nu medier som SVT och Expressen om LVU-kampanjen i samma mening som protesterna i solidaritet med Palestina. I sann sensationalistisk anda framställs det direkt eller indirekt som om LVU-kampanjen är associerad med Palestinademonstrationerna. Övriga talare och deras budskap är helt ointressanta. Arrangörerna får inte chansen att föra sin talan utöver att de tvingas ta avstånd från Abualfitas uttalanden.
En av de politiker, som genom ett cyniskt försök till associationsskuld har försökt avskräcka från deltagandet i propalestinska demonstrationer, är civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin.
I aktuellt den 24 oktober tog han chansen att attackera Palestinademonstrationerna genom att sammanfläta dem med LVU-kampanjen om kidnappade barn, pro-Hamas-demonstrationer och antisemitism.
Han varnade för risken att bli en ”nyttig idiot” i en påverkanskampanj som ”skadar Sverige och svenska säkerhetsintressen” och uppmanade till att inte delta ”i den här typen av arrangemang”.

Att antisemitiska attacker och uttalanden har eskalerat världen över sedan Israels krig mot Gazas civilbefolkning som svar mot Hamas terrorattack den 7 oktober är vedervärdigt och måste bemötas med högljudd antirasism. Men genuin kritik, även utropad i affekt, mot den israeliska staten och dess årtionden av krig, förtryck, imperialism och ockupation i sionismens namn, är inte detsamma som antisemitism.
På de mäktiga Palestinademonstrationerna som har hållits sedan den 7 oktober har antisemitismen lyst med sin frånvaro, och alla försök att koppla samman dessa protester med judehat är som dragna ur luften. En desperat Carl-Oskar Bohlin bygger argument på lösa bohliner.


STOPPA KRIGET MOT GAZA – WALKOUTS MOT KRIGET

Stockholm.

STOCKHOLM: Lördagens (den 27 oktober) demonstration i Stockholm blev den största protesten som hittills har genomförts mot kriget mot Gaza och den svenska regeringens stöd till kriget.
Det var uppemot 8 000 personer, kanske fler, som gick i demonstrationen från Norrbron till Norra Bantorget.
Flera talare riktade skarp kritik mot regeringens stöd till kriget och gav bra svar på den smutskastning av protesterna som regeringen och media ägnar sig åt.
Innan demonstrationens samling hade Socialistiskt Alternativ ett uppskattat torgmöte mot kriget på Mynttorget.

Göteborg.

GÖTEBORG: Tusentals slöt upp både på lördagen och söndagen i Göteborg för att protestera mot kriget mot Gaza.
Det är viktigt att den internationella solidariteten och antikrigsmotståndet fortsätter att höja sina röster och mobilisera till nya protester och demonstrationer.
Socialistiskt Alternativ närvarade förstås och fick bra respons på våra listor, tidningar och knappar.

WALKOUTS MOT KRIGET: En av många ljusmanifestationer och walkouts i solidaritet med Palestina hölls Chalmers Studentkår i Göteborg den 31 oktober och på Konstfack i Stockholm. På Chalmers hade ett trettiotal studenter och lärare samlats för att tända ljus, och på Konstfack gick ett sjuttiotal ut, där kritik riktades mot att Konstfacks ledning gått ut med brev om att man ”inte ska ta ställning”. Samlingen är en del i en landsomfattande walkout på universitet, högskolor och folkhögskolor runtom i landet. Även på Stockholms universitet hölls en walkout som samlade omkring 50 deltagare. Studenkårerna kräver att Sveriges universitet och högskolor ska stoppa samarbete och forskning med Israel.
Britta Brus & Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!