Kvinna #32 mördad i år

Mäns dödliga våld mot kvinnor fortsätter. Vi behöver ta vår ilska till handling och kräva att skyldiga straffas (Foto: Natalia Medina).

av Nicole Johansson // Artikel i Offensiv

Ännu en kvinna till hopen av döda kvinnokroppar, ännu en kvinna dödad av en man, ännu en siffra i statistiken; nummer 32. Mordet skedde i Kalix den 14 augusti, av en man i nära relation till kvinnan som enligt nyhetsmedier ska ha använt sig av en kniv. Det framkommer också att mannen har erkänt mordet på kvinnan, men mannen beskrivs dock fortfarande som ”mordmisstänkt”.

Den mördade kvinnan är den trettioandra kvinnan som enligt Offensivs räkning misstänks ha mördats av en man. Den här räkningen gäller endast för år 2023 och vi är endast inne i augusti. Det ska tyvärr tilläggas att alla misstänkta mord på denna lista sannolikt inte kommer att resultera i fällande dom om mord.
Som nämnt är mannen utförande av mordet i Kalix fortfarande beskriven som misstänkt, trots erkännande. I andra fall kan mannen neka till mord, vilket gör att en fällande dom svår. Mäns våld – det psykiska våldet, sexuella våldet, materiella våldet, ekonomiska våldet, försummande våldet, latenta våldet, fysiska våldet; mäns dödliga våld mot kvinnor fortsätter.

Som vi skrev i Offensiv #1541: ”Mäns våld mot kvinnor är både ett uttryck och ett verktyg för att bära upp könsmaktsordningen, alltså kvinnors systematiska underordning på så många plan i vårt samhälle, som tillsammans med andra förtryck bär upp klassamhället med dess enorma klyftor.”
För att minska risken att denna misstänkt mördade kvinna och andra våldsutsatta kvinnor endast blir statistik som uppdateras år för år behöver vi ta vår ilska till handling och kräva att skyldiga straffas. Vi behöver samlas i massiva protester mot det samhälle som upprätthåller kvinnors underordning.

Vi lever idag med en regering som skrämmer och misstänkliggör invandrare efter de rasistiska koranbränningarna, som vidmakthåller det förtryckande samhälle vi vill förkasta. Den 25 november bör du som har möjlighet att organisera dig göra det – den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!