Kvinnors inkomster faller skarpt när de blir föräldrar

TCO:s ordförande Therese Svanström. TCO:s rapport visar på stora inkomstskillnader mellan man och kvinna när de blir föräldrar (Foto: Eva Edsjö).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

TCO presenterade nyligen en rapport om löneskillnader mellan män och kvinnor sedan de fått barn. Den visar att kvinnors löner minskar snabbare och kraftigare än mäns efter ett barns födelse och löneglappet består i många år. Man har tittat på ett antal parametrar som eventuellt skulle kunna förklara skillnaden. De är yrke, medelinkomst och föräldrarnas ålder. 

Man fann att inkomsteffekten av barnets födelse blev densamma oavsett vem av föräldrarna som tjänar mest eller om de tjänar lika mycket. Tjänar föräldrarna lika mycket innan födseln uppstår ett löneglapp efter den som består i minst nio år.
För lärare är lönekurvorna i stort sett parallella efter cirka 8 år med kvinnorna något under, även om de tjänade mer innan barnet föddes. För alla redovisade yrken (10 totalt) blir det en dipp i lönekurvan för båda föräldrarna, med en kraftigare dipp för kvinnor. 

Rapporten försöker förklara skillnaderna. Den pekar på att kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten än män och oftare arbetar deltid under småbarnsåren. Kvinnor tar alltså ett större ansvar för barnen, helt i linje med samhällets förväntningar. TCO:s slutsats blir individuell, att män och kvinnor måste anpassa arbetslivet efter föräldraskapet i lika stor omfattning. Antalet arbetade timmar behöver vara lika.
Rapporten tar också upp några generella faktorer. En är att normer på arbetsplatserna styr hur lång föräldraledighet respektive förälder tar ut. En annan är att arbetsgivarna har ansvar för vilka normer som gäller och måste skapa ett föräldravänligt arbetsliv. 
TCO vill också se en tredelning av föräldraförsäkringen så att en tredjedel av försäkringen får tas ut av vardera föräldern och att föräldrarna fritt får välja hur man ska disponera den sista tredjedelen. 
Under en livscykel tjänar kvinnor mindre än män och vi vet att nuvarande pensionssystem beräknas på livslönen. Inkomstskillnader mellan könen som uppstod i trettioårsåldern kvarstår livet ut. Det är ett samhällsproblem och inte ett individuellt problem.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!