Lärarnas avtalsrörelse: ”Obalansen mellan krav och förutsättningar måste åtgärdas”

Lärarna behöver bättre löner och förbättrad arbetsmiljö – en strejk skulle snabbt få stöd. (Foto: Natalia Medina)
Läs mer: Lärarnas avtalsrörelse: ”Obalansen mellan krav och förutsättningar måste åtgärdas”

Artikel i Offensiv

Hur är läget inför avtalsrörelsen? Offensiv har frågat Lina Westerlund, ämneslärare i svenska och SO på mellan- och högstadiet i Stockholms stad.

Vilka frågor tycker du är de viktigaste i avtalsrörelsen?

– Många erfarna lärare har halkat efter i löneutvecklingen och det snabbaste, eller enda, sättet att få upp sin lön är nästan att byta jobb. Onödigt många lärarbyten är dock dåligt för både elever, lärare och skolan som organisation. Det tar tid att bygga upp relationer och erfarenhet för att skapa såväl arbetsro som studiero på en skola, något som behövs idag.

Vilka krav reser Sveriges Lärare?

– Sveriges Lärare lyfter bland annat att lönestrukturen ska premiera erfarenhet och att obalansen mellan krav och förutsättningar behöver åtgärdas, vilket jag tycker är superviktigt.

– Jag har världens roligaste och viktigaste jobb, men det är också väldigt komplext och varierande såväl från år till år som från dag till dag, och det måste finnas gott om utrymme att hinna möta just de elever man har det här året eller den här dagen.

– Är undervisningstiden maxad, tiden till för- och efterarbete minimerad och konferenstiden fullspäckad med skrivningar av kvalitetsrapporter etcetera skapar man mer problem; det blir dyrare och en sämre arbetsmiljö i längden, där man lätt fastnar i ett ekorrhjul av att släcka bränder.

Diskuteras avtalsrörelsen på arbetsplatsen? Eller är det andra frågor som står mer i fokus just nu?

– Jo, den ständiga frågan om vad som är rättvisa löner och vad arbetsgivaren premierar diskuteras ju förstås. Men också frågor som hur vi bäst undervisar och hjälper alla elever, vilka hjälpmedel och metoder som stöttar och vilka som riskerar att stjälpa, vikten av att lägga pengar på läromedel hellre än datorer till de yngre barnen samt behovet av mobilförbud. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!