Låt inte Kry ta över 1177 i Stockholm!

Kry vill köpa 1177 för Region Stockholm, vilket skulle öka vårdklyftorna än mer (Foto: CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Det privata och vinstdrivande vårdföretaget Kry köper upp en del av företaget MedHelp, som i dagsläget driver sjukvårdsupplysningen 1177 för Region Stockholm. Om Kry får ta över sjukvårdsrådgivningen är det ingen tvekan om att det innebär jäv, men frågan kommer ändå att diskuteras och beslutas om av Region Stockholms politiker.

Sedan år 2000 har sjukvårdsupplysningen 1177 drivits av företaget MedHelp på uppdrag av region Stockholm. Medhelp bedriver utöver det digital företagshälsovård med hantering av sjukfrånvaro och liknande. Ett dotterbolag till Medhelp köps nu upp av det växande vårdföretaget Kry, som förutom att erbjuda digitala möten med vårdpersonal även startat upp tre fysiska vårdcentraler i Stockholm, en i Nyköping och två i Skåne. 
Kry har även etablerat sin verksamhet i flera andra europeiska länder sedan starten 2015. På vårdcentralerna ska de ha listat ett stort antal app-patienter utan patienternas vetskap.

Företaget har genomfört reklamkampanjer för att fler personer ska söka vård, även för sådant som inte kräver någon vård som exempelvis förkylningar, eftersom de tjänar lika mycket pengar på alla som söker vård hos dem och förkylningar och liknande kräver mycket få resurser och ger därmed en ökad vinst. 
De pengar som går till Kry, och andra app-baserade privata vårdgivare, tas från den offentligt finansierade vården. Det är så Kry har börjat bygga ett vårdimperium, där patienterna är kunderna och vården en vara att konsumeras.
Mot denna bakgrund är det mycket tydligt vad det kommer innebära om Kry tillåts överta sjukvårdsupplysningen; de som ringer för att få rådgivning kommer att hänvisas specifikt till vården som Kry erbjuder, särskilt om det handlar om sådant som inte ens kräver vård.  Det finns ingenting en läkare kan göra mot en förkylning, men vårdgivaren får ändå betalt för förkylningspatienter som kommer till dem. Patienter i behov av verklig vård som kan bli kostsam kommer istället att hänvisas till vård som bedrivs av någon annan.

När Medhelp bedrivit sjukvårdsupplysningen har det inte varit fråga om något jäv eftersom företaget inte tillhandahåller samma tjänster som patienterna är i behov av. Kry å andra sidan har allt att vinna på att få bedriva sjukvårdsupplysningen.
Läkare har också gått ut offentligt och starkt kritiserat att Kry ska ta över 1177, och att sjukvården i Sverige utvecklas mer och mer mot en marknad, där till och med Apoteket AB köpt in sig i Doktor 24. 
Om den pågående processen får fortsätta kommer den offentliga vården att slukas helt av privata vårdjättar, och rätten till sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen kommer undermineras och till slut helt försvinna.
Därför är det oerhört viktigt att kämpa emot dessa företag och de politiker som låter dem komma undan med nästan vad som helst.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!