Löfven skyller på asylsökande

Stefan Löfven låter i intervjun med DN som Jimmie Åkesson – skamligt är bara förnamnet på S reaktionära högerkurs (Foto: Socialdemokraterna / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Socialdemokraterna tar nya kliv högerut och skyller det impopulära januariavtalets misslyckande på flyktingar. Det framgår av DN:s lördagsintervju med statsminister Stefan Löfven. I intervjun ger statsministern bara ett besked och det är att ”Antalet asylsökande ska bli mindre, rejält mycket mindre”.

I sin skuldbeläggning av flyktingar går Löfven så långt att även DN:s journalist känner sig tvungen att påpeka att det statsministern säger skulle likaväl kunna uttalas av moderater och sverigedemokrater. På det hade Löfven inget svar.
I ännu högre grad än tidigare markerar DN-intervjun att Löfven och övriga i S-toppen följer den danska socialdemokratin i spåren och gör de brunblåas politik och retorik till sin. Det har inte inneburit ett ökat stöd till danska S; fjolårets valresultat var ett av partiets sämsta någonsin. Att Socialdemokraterna trots det kunde bilda ny regering berodde på stödet från valets vinnare Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre som båda upplevdes som mer humana och mer till vänster än S.
Den danska socialdemokratins hets mot flyktingar har inte gett partiet ett ökat opinionsstöd.

Efter ett år med januariavtalet är S-krisen djupare än någonsin tidigare och stödet till regeringspolitiken är rekordlågt. Så sent som hösten 2015 sa Löfven att ”Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor”. 
Mindre än ett år efteråt gick den Löfvenledda S-MP-regeringen i bräschen för bygget av Fort Europas nya murar och i Sverige hade asylreglerna lagts på EU:s miniminivå samt id- och gränskontroller införts.
Därefter har den tillfälliga asyllagen blivit permanent och allt fler flyktingar utvisas. Den allt hårdare och omänskliga flyktingpolitiken har kraftigt minskat antalet asylsökande. Redan år 2016 var det drygt 80 procent färre asylsökande som kom till Sverige jämfört med året innan. Idag är antalet asylsökningar en femtedel mindre än snittet för perioden 2000-2011. 

I takt med att flyktingpolitiken har stramats åt och Socialdemokraterna har kopierat högerpartiernas batongpolitik har S-krisen fördjupats. Samtidigt slits landet allt mer isär på grund av regeringens högerpolitik, marknadskaos och kapitalismens kortsiktiga vinstjakt. 
Men statsministern skyller den sociala krisen och otryggheten på asylsökande, som pekas ut som direkt ansvariga för skjutningar och gängkriminalitet. 
Utan svar på välfärdskrisen och i skydd av den tillfälliga opinionskantring till höger aviserar Löfven en chockdoktrin 2.0 för att om möjligt rädda januariavtalet och hejda S-krisen.
Den upptrappade högerpolitik som de nya attackerna mot flyktingar aviserar understryker vikten av att kampen för att återupprätta asylrätten och flyktingars rättigheter blir ett med kampen mot januariavtalet.

RS och Offensiv säger:
• Återupprätta asylrätten.
• Stoppa utvisningarna. Riv Fort Europas murar.
• Gemensam kamp mot rasism, högerpolitik, skuldbeläggning och ökade klyftor. Jobb, välfärd och bostad åt alla – låt superrika, storbolag och banker betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!