Luleå 1 Maj: Ett socialistiskt alternativ mot kapitalismens kriser.

Av Socialistiskt Alternativ Luleå

– Det här är första gången vi har en manifestation under vårt nya namn, Socialistiskt Alternativ. Och finns det ett bättre tillfälle än 1 maj att visa vad världen behöver?, inledde Nicole Johansson manifestationen i Luleå. 

Sedan följde musik och en rad talare i soligt, men kallt väder. Ett femtiotal hade kommit enkom för att delta, medan andra som promenerade förbi stannade och lyssnade ett tag.

Inledde gjorde Ann-Christin Holmström, undersköterska med 18 års erfarenhet från äldreomsorgen:

– Lön, arbetstider och schemaläggning är under alla kritik, bemanning är alldeles för låg jämfört med behoven. Endast 46 procent av undersköterskorna vill vara kvar inom vården inom tre år, enligt Kommunal. Det behövs kamp för massiv satsning på vård och omsorg med högre bemanning, sade Ann-Christin H.

Boris Brännberg från Unga Socialister talade om ohälsa bland unga och bristen på resurser, som bland annat har resulterat i ett tragiskt dödsfall på en högstadieskola i Luleå, och om hur sexismen påvekar unga:

– Sexuella trakasserier och till och med övergrepp ökar bland unga. Karaktärer som Andrew Tate har gett liv till en ny typ av machokultur och kvinnohat i hela världen.Det syns tydlig bland unga killar, som pressas in i allt smalare könsroller. Reaktionens patriarkat har slagit tillbaka mot oss unga och vi måste ta kampen mot sexuella trakasserier, kvinnohat, hbtq-förtryck o s v. Mot de krafter som distraherar oss från den verkliga kampen – kampen för vår egen frigörelse från den förtryckande maskinen, från kapitalismen.

Raymond Stokki från Boden talade om hur en grön omställning på kapitalistisk basis är totalt falsk och om högerregeirngens totala svek mot klimatet, där utsläppen till och med ökar:

– Det beror på att en borgerlig regering i det här kapitalistiska systemet kommer att fortsätta skydda och bevara det systemet, där en liten klick rika knösar får fortsätta att roffa åt sig vinsterna på bekostnad av klimatet.

Socialistiskt Alternativs gruppledare i Luleå kommunfullmäktige, Liv Shange Moyo, fortsatte:

– I lördags mördades Saga, 20 år, som väntade sitt första barn. Hon blev den 20:e kvinnan i år som mördades av en man, i de allra flesta fall av en närstående. Dödligt våld är det yttersta uttrycket för avhumaniserande kvinnohat som reducerar kvinnor till saker att äga och kontrollera. Extra viktigt är att ta upp detta idag, på arbetarklassens dag, när tiotusentals kvinnor inte kan vara ute, de tvingas hålla sig gömda. Det är en splittring vi måste kämpa emot.

– Våldet är en del av den sexistiska hierarki, där kvinnor som grupp är underordnade i allt från status som förälder, inkomst, oavlönat arbete, högre arbetsbörda och kontrollen över sin egen kropp och sin egen sexualitet.

– Även rasismen är ett sätt att splittra uppifrån. I april har vi läst om Murhafs rekordförsäljning av majblommor efter rasistiskt hat mot honom. Men det är också rekord i hyckleri från politiker som köper majblommor och gråter krokodiltårar, men förvägrar Murhaf och hans familj det som de mest av allt vill ha, nämligen uppehållstillsånd, sade Liv Shange Moyo.

Innan avslutningen med Raymond Stokkis politiska rap talade Jonas Brännberg om de mörka moln av nationalism, militarism och krig som hänger över världen:

– Stormakterna rustar för krig, och metoden de använder i Väst är att framställa det som en konflikt mellan demokrati och diktatur, mellan förtryck och mänskliga rättigheter. Men hyckleriet skiner igenom.

– När aborträtten förbjuds i USA är det samma kvinnohatande strukturer som styr som när Putin har avkriminaliserat våld mot kvinnor inom äktenskapet. När Putins olja och gas fryser inne har EU inga problem med att smöra för Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och andra diktaturer där kvinnor och HBTQ+personer lever under extra brutalt förtryck. 

– Men vi behöver inte titta så långt. Regeringens kryperi för Erdogans diktatur säger allt om hur de värderar demokrati och mänskliga rättigheter. Det senaste lågvattenmärket är hetsen mot kurder från Tobias Billström, som vill framställa de som kämpar mot Erdogans diktatur som terrorister.

– Den militära upprustningen handlar istället om en ny era där kapitalismens kriser fördjupas på alla plan: ekonomiskt, ekologiskt, socialt och politiskt. Nationalism, militarism och krig är den härskande elitens svar. Det kapitalistiska systemet fungerar inte och grundproblemet är att vinstintresset styr allt. Ett socialistiskt alternativ är helt nödvändigt, där stora företag och banker är i gemensam ägo och samhällets prioriteringar utgår från behoven hos människor och miljö. Med oss löntagare vid rodret, vi som skapar vinsterna, kan solidaritet och samarbete ersätta nationalism och krigshets.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!