Luleå: Nu börjar kampanjen för att vinna folkomröstningen

Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i kommunfullmäktige, Liv Shange Moyo, talade på kommunfullmäktige till stöd för en folkomröstning, men också för bygget av en gräsrotsrörelse mot hela nedskärningspolitiken. Foto: RS Luleå

av RS Luleå // ur veckotidningen Offensiv

Nu är folkomröstningen om framtiden för Luleås skolor och förskolor beslutad – en seger för den mångåriga massrörelsen i protest mot S och M:s stordriftsomstrukturering, för att istället utveckla skolverksamheten med barnens behov i centrum.

Tisdag den 16 juni var det till slut dags för folkinitiativet som drivits av Hela Kommunen Ska Leva Och Lära (HKSLOL) att tas upp i kommunfullmäktige. Som väntat röstade över en tredjedel av ledamöterna för att folkomröstningen ska hållas – valdagen blir den 8 november.

Pressen från den oemotsvarade rörelsen, som hållit igång sen 2015, var avgörande för utfallet. Styrande Socialdemokraternas (S) och Moderaternas (M) högerpolitik och motståndet bidrog till att de båda tappade stort i valet 2018 – därmed förlorade de den två tredjedelars majoritet de 2016 använde för att stoppa folkinitiativet. Ett oerhört arbete har lagts ned av de aktiva i HKSLOL, som i den här omgången samlade in 9000 namn, samtidigt som tusentals samlades gång på gång i demonstrationer som i en väl fungerande demokrati i sig skulle ha förmått kommunledningen att backa.

Även den frågeställning som nu kommer finnas på valsedeln måste räknas som en seger för kampen. HKSLOLs alternativ 1, som kommunledningen tidigare försökt manövrera bort, accepterades och står med. Att S och M även insisterade och drev igenom (i den här frågen räcker över hälften av rösterna) sin formulering som motalternativet 2, kan både provocera och förvirra med sina vilseledande anspråk på att stå för ”ansvar, jämlikhet och kvalitet” (se alternativen nedan).

Så här kommer frågeställningen att se ut:

  • Alternativ 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat. 
  • Alternativ 2: Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.

Nu är det upp till skolkämparna att peka på verkligheten bakom flosklerna. Startskottet har gått för en ny fas i skolkampen. Folkomröstningskampanjen kräver en ännu större kraftsamling än alla HKSLOLs tidigare projekt. Motståndet mot S och Ms stordrifts- och nedskärningspolitik finns hos väldigt många i kommunen. Den stora utmaningen är nu att nå dem alla och framförallt att få dem att gå och rösta.

Nu är det upp till skolkämparna att peka på verkligheten bakom flosklerna. Startskottet har gått för en ny fas i skolkampen.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att det behöver byggas en gräsrotskampanj, som involverar så många som möjligt av de 9 000 underskrivarna, förankrad i alla Luleås stadsdelar och byar och på kommunens arbetsplatser. Våra medlemmar kommer göra allt vi kan för att göra verklighet av det här. En idé är att sätta ihop kampanjgrupper i bostadsområden och byar, och sluta-skära-grupper på skolor och förskolor, men även andra arbetsplatser som exempelvis vård- och omsorgsboenden och hemtjänstgrupper – arbetsplatsförankring kommer att vara väldigt viktigt, gärna via facket men om det inte är möjligt genom personalens fristående initiativ.

Vi är övertygade om att stordriftsplanerna för skolan behöver sättas i sitt sammanhang för att insikten om varför de måste stoppas ska sjunka in tillräckligt brett. Det sammanhanget är den inbitna nedskärningspolitik som under flera år nött sönder personal i kommunens verksamheter, där den pågående övergången till stora skolor och förskolor som norm syftar till att förenkla nedskärningar på personalstyrkan. Trots att överskottskraven nu lättas något under 2020 och 2021, från dagens två procent, är kommunstyrets inriktning på att ”trappa upp effektiviseringarna”. Att besegra ”Framtidens skola” skulle vara ett framsteg för alla som inte står ut med att folk går på knäna i alla kommunens verksamheter – därför kan och behöver de göras delaktiga i kampen för en skola och förskola med behoven hos barn, personal, ett hållbart klimat och hållbara lokalsamhällen i fokus.

Det räcker inte med en seger i folkomröstningen i sig för att besegra ”Framtidens skola” – utan trycket från ett aktivt engagemang skulle kommunledningen försöka dribbla bort den i meningslösa utredningar och liknande, samtidigt som fortsatt nedskärningspolitik skulle undergräva varje framsteg. Inte heller är maktskifte i kommunen i sig en lösning – förutom RS står alla partier som nu röstat för folkomröstningen samtidigt också för fortsatta nedskärningar om än i något andra former och takt. Organiseringen måste breddas och ta sig an grundproblemet – de trånga ramar för välfärden som gör att högerpolitiker kan få det till att det inte är en fråga om utan var det ska ”sparas”. I slutändan kommer framtiden för Luleås skola och förskola avgöras i massrörelser som kämpar för en omfördelning av samhällets resurser till förmån för just de behov som Luleås skolkämpar satt i fokus.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!