Luleå: Omsorgssommar med lite personal

av Ann-Christine Holmström // Artikel i Offensiv

Ingen lätt sommar för de anställda inom Luleås vård- och omsorgstjänster (Foto: Creative commons).

Det ser väldigt olika ut beroende på hemtjänst eller äldreboenden. I hemtjänsten kan det ha varit ganska bra, speciellt på mindre grupper, medan det är mer problem i större grupper. Problemen handlar om hög frånvaro, både bland vikarier och ordinarie personal.

Innetemperaturen kan vara över 30 grader, ibland med fläkt och ibland utan. Enligt ett nyhetsinslag skulle det finnas AC (luftkonditionering) på avdelningarna, men långt ifrån alla hade det. När man började prata om detta visade det sig att det fanns 1-2 stycken på varje boende; långt ifrån tillräckligt.
Enligt en enhetschef skulle personalen skjutsa de boende till det rum/avd som hade AC. Om de sen skulle lämna dem där eller sitta med dem var oklart, likaså vem som skulle sköta om de andra. 

Sommaren har också inneburit uppsägningar. Personal säger upp sig och har tänkt bli timanställda för att kunna styra sin arbetstid bättre samt för att det är så dålig arbetsmiljö. ”Man har pratat många gånger med chefen om att det måste bli bättre arbetstider och mindre stress, men det händer aldrig någonting”, säger en före detta anställd. 
Chefen hade svarat henne att hon kanske borde se sig om efter ett annat jobb, och det gjorde hon. Detta verkar vara ett argument enhetschefer i Luleå använder sig av regelbundet då personal klagar över stress och saker som måste förbättras. 
Vikarier som inte vill ta delegation måste inte det, men då ställs mer ansvar på personal som har det. De kan ibland bli tvungna att dela medicin på fler än en avdelning. Det kan hända att man har ansvar för över 18 boendes mediciner. 
Hemtjänstgrupper är utsatta när det uppstår frånvaro. En kollega hade ett pass på 5 timmar och då hade hen ansvar för över 16-17 kundbesök. Det var ganska stressigt tyckte hen, som var ganska trött och slut efter passet. Hen har valt att inte arbeta där mer, och som timvikarie har hen rätt till det. 

Hemtjänstgrupper som har ökat i kundstorlek har inte ökat i lika stor utsträckning med personalen. Taggning av kundbesök har inte varit rätt, och boende har inte fått sin hjälp i den omfattning som är beviljat från biståndsenheten på grund av personalbrist. 
– När de har sökt vikarier från TCP (Time Care Pool, vikariepoolen) har de fått avslag – det finns inga, uttrycker en personal från hemtjänsten.
Vikarier som redan jobbar över sommaren får jobba extra och ordinarie personal jobbar extra och övertid för att täcka upp frånvaro som blir.
Planerare i hemtjänsten utrycker oro över dagen och har funderingar som vilka kollegor som kommer att vara sjuka eller borta. Kommer det att finnas vikarier som täcker alla kundbesök, eller kommer vi att behöva stressa igenom den här dagen också?

Arbetsmiljön i hemtjänsten måste ses över och det måste göras något åt stressen och den höga sjukfrånvaron. Det man frågar sig är om personalen vet hur man anmäler avvikelser. Finns det tid att göra detta? Finns det tid för ordinarie personal att hjälpa vikarier att skriva avvikelser? På äldreboende är det alltid lättare att hjälpa kollegor med sånt, men inom hemtjänsten finns oftast inte tiden. 
Sommaren är snart över och ordinarie personal kommer tillbaka. Vikarier går till skolor och vissa vill fortsätta jobba. Vi ska vara tacksamma mot våra vikarier för att de orkar och vill jobba. De gör ett väldigt bra jobb. En del kämpar med språket, en del kämpar med att få ihop skola och arbete samtidigt. Alla vill väl och alla gör sitt bästa. 
En lärdom som kommunen bör ta med sig är att sätta in en högre bemanning sommartid så att det finns utrymme att göra saker med de gamla samt att personalen inte behöver ha det så stressigt. Då kanske sjukfrånvaron minskar, och vikarier och ordinarie personal orkar jobba hela sommaren.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!