Malmö: Ändrade scheman utan förhandlingar

Ett katastrofalt beslut som slår hård mot redan pressade sjuksköterskor.
(Foto: Niklas Laurin)
Läs mer: Malmö: Ändrade scheman utan förhandlingar

av Anders Wemmert // artikel i Offensiv

Malmö stad har ensidigt beslutat att ändra scheman för sjuksköterskor anställda inom äldreomsorgen i Malmö. Ändringarna har lett till stora försämringar för sjuksköterskorna.

De ändrade arbetsscheman drabbar drygt 400 heltidsanställda sjuksköterskor för drygt 12 000 äldre i stor behov av vård inom hemtjänsten. Sjuksköterskorna ansvarar för den medicinska delen av vårduppgifterna och hemtjänsten för till exempel städning, mat och hygienen hos de äldre.

Det centrala avtalet mellan Vårdförbundet och SKR löpte ut den 1 april, och då passade Malmö stad på att försämra scheman för de anställda utan förhandling. Det nya schemat är ett 365-dagarsschema som inte tar någon hänsyn till om det är stora helger som exempelvis jul, påsk eller midsommar.

Antalet fridagar har drastiskt minskat, vilket gör att en sjuksköterska förlorar en fridag i veckan. Detta innebär att tiden för återhämtning har minskat och att arbetsbelastningen ökat, och därmed stressen i arbetet.

Ändringarna medför att en del sjuksköterskor har tvingas arbeta deltid, trots att de har arbetat heltid i många år.

Sjuksköterskorna är den arbetsgrupp som hade högst personalomsättning 2023.

Var fjärde sjuksköterska sade upp sig på grund av den redan höga arbetsbelastningen. Det nya arbetsschemat gör att stressen och belastningen ökar ytterligare, vilket riskerar att drabba patientsäkerheten och vårdkvaliteten.

Det ändrade schemat är en del av Malmö stads besparings- och nedskärningsåtgärder, och därför har beslutet tagits utan förhandlingar.

Nu måste Vårdförbundet och alla välfärdsanställda protestera mot försämringarna för sjuksköterskorna samt mot alla försämringar av välfärden.

• Rädda välfärden – stoppa nedskärningarna av vård, skola och omsorg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!