Massprotester över Tjeckien

av Per Olsson, en artikel ur veckotidningen Offensiv

Massprotesterna mot Tjeckiens superrika premiärminister Andrej Babiš växer. Söndagens demonstration i huvudstaden Prag var den hittills största demonstrationen – uppemot en kvarts miljon krävde Babiš omedelbara avgång. Det var den femte demonstrationen sedan april och liksom tidigare var merparten deltagare ungdomar.
Proteströrelsen är den största i landet sedan ”sammetsrevolutionen” hösten 1989 som störtade den stalinistiska diktaturen i dåvarande Tjeckoslovakien.
Babiš, som är Tjeckiens näst rikaste individ med en uppskattad förmögenhet på 40 miljarder kronor, blev premiärminister 2017 efter att hans ANO blivit valets största parti (ANO betyder ja, men  är också en förkortning för ”Missnöjda medborgares aktion”).

ANO är ett nyliberalt, högerpopulistiskt parti som påstår sig vara emot korruption och politiskt mygel. Men Babiš har avslöjats som korrupt och har använt EU-bidrag på 20 miljoner kronor för att bygga sig ett sommarresidens. 
Babiš är som en blandning av Donald Trump och miljardären Silvio Berlusconi som styrde Italien i omgångar under perioden 1994-2011 – en tid som var kantad av korruptionsskandaler, skattebrott och sexism. Inte för inte kallas Babiš för ”Babisconi”.