
Av ARNE JOHANSSON // Artikel i Offensiv
En gastkramande het och exceptionellt tidig värmebölja åtföljd av spektakulära bränder har de senaste veckorna svept över Medelhavsområdet och den europeiska kontinenten. Ett enormt skyfall i centrala Texas som på 45 minuter höjde nivån i floden Guadelupe med åtta meter har minst hundra dödsoffer. däribland närmare 40 flickor på ett sommarläger.
Samtidigt lider mer än 90 miljoner människor i östra och södra Afrika enligt en ny rapport från FN:s konvention för bekämpning av ökenspridning, av extrem hunger, efter en rekordstor torka med omfattande missväxt och döda boskapsdjur.
Medan världens kapitalistiska makthavare fokuserar på krig, militär kapprustning och stormaktsrivalitet om handel och naturresurser, slår naturen tillbaka med dödliga påminnelser om hur det enskilt största hotet mot mänsklig existens på jorden nästan helt negligeras.
Samtidigt begår Trump ett lustmord på allt vad klimatpolitik heter och även EU tonar ned sina klimatmål.
Kanske kan ändå en rad katastrofer som dessa, trots all dominerande krigshets, åter väcka liv även i kampen för det hotade klimatet?
Efter att 2024 blev det första helåret med en global temperaturhöjning över Parismålet på max 1,5 grader har alltså denna sommar inletts med en mördande värmebölja där staden Mora i Portugals inland har toppat rekordligan med 46,6 grader och den spanska byn El Granado i Andalusien med 46 grader. Även i Frankrike, Tyskland och flera andra länder har extrema temperaturer över 40 grader uppmätts.
Hettan i kombination med torka och kraftiga vindar har också orsakat tusentals små och stora bränder.
Enligt EU:s klimatförändringstjänst Copernicus värms Europa upp dubbelt så snabbt som den globala genomsnittshastigheten. Ändå är det givetvis världens fattiga som drabbas värst när torkan, ibland avbruten av förödande skyfall som bara sköljer bort de övre jordlagren, driver tiotals miljoner människor till svältgränsen.
I regioner över hela världen leder torka och dålig vattenhantering till brist som drabbar livsmedelsförsörjning, energi och folkhälsa.
I södra Afrika behövde enligt den nämnda FN-rapporten i augusti förra året en sjättedel av befolkningen nödhjälp med livsmedel i augusti förra året.
Samtidigt som naturen slår tillbaka spetsas klimatkrisen än mer till av den globala politiska reaktionen i spåren av Trump, den krigshetsande stormaktsrivaliteten och en radikal högervridning av politiken i flertalet länder.
Efter det katastrofala skyfallet i Texas riktas kritik mot att National Weather Service (NWS), USA:s motsvarighet till SMHI, inte kunnat förutse skyfallets omfattning och kraften i den dödliga flodvågen. Det är en förmåga som knappast har förbättrats av Trumpadministrationens påbörjade djupa budget- och personalnedskärningar i NWS och dess vanvettiga förslag att nollställa stödet till klimatforskningen inför 2026.
Med nuvarande trender är världen på väg mot direkt katastrofala 2,7-3 graders global uppvärmning.
Det finns ännu inga tecken på den övergång från fossila bränslen som världens regeringar utlovade vid klimattoppmötet COP 28 i Dubai i december 2023.
Inför årets stora klimattoppmöte COP 30 i brasilianska Belém, nu i november tio år efter Parisavtalet, har hittills bara fem av de 20 länder inom G20 som står för 80 procent av världens utsläpp lämnat in de höjda nationella åtaganden (om än helt otillräckliga) som skulle ha varit inlämnade i februari. Det är de från Brasilien, Kanada, Japan, Storbritannien och de som lämnades in från USA av Biden innan de sabbades av Trump.
EU-kommissionen föreslår en minskning av EU-ländernas utsläpp med 90 procent som ett nytt etappmål till 2040 jämfört med 1990, samtidigt som steg duggar tätt för att skjuta upp de åtgärder som krävs för att nå det mindre ambitiösa etappmålet 55 procent till 2030.
EU-kommissionens förslag på 90 procent är också ett mål utan planeringsverktyg och förlitar sig på en ineffektiv marknadshandel med utsläppsrätter. Sammanbrottet för Northvolts batteriproduktion och krisen för den svenska industrins gröna omställning är en talande varning.
I EU:s klimatpolitik ingår även en del köp av utsläppsrätter som bygger på att istället för att minska egna utsläpp, finansiera diverse omstridda och ”billigare” projekt i fattiga länder. Ett sådant projekt är den svenska Tidöregeringens planer på att tillgodoräkna sig utsläppsrätter i Sverige som betalas med köp av 48 000 elmopeder i Ghana!
Men om hela världen ska klara netto noll till 2050 borde mer utvecklade länder som EU:s ha netto noll som mål redan före 2040. Liksom den svenska regeringen är i stället hela EU redan på god väg att missa det mindre ambitiösa etappmålet på 55 procent lägre utsläpp 2030 jämfört med basåret 1990.
Inte bara från extrema högerpartier som de svenska Sverigedemokraterna och kapitalister som är tungt investerade i fossilberoende industrier ökar trycket att luckra upp eller helt ge upp omställningen till förnybar produktion.
I takt med att omställningen dröjer och ständigt nya klimatsvek, kommer naturen att svara med allt fler och värre miljökatastrofer och åter skapa ett ökat folkligt tryck som måste få klimatrörelsen att radikaliseras i massiv skala.
Vi är därmed i en kapplöpning mot tiden då trenden i den globala uppvärmningen fortsätter att peka stadigt uppåt.
Uppvärmningstakten mellan 2012 och 2024 har till och med fördubblats från nivåerna på 1970- och 1980-talen, vilket har lett till allt mer av havsnivåhöjning och havsuppvärmning och därmed till isförlust och permafrosttining som ytterligare ökar takten och hotar att göra uppvärmningen oåterkallelig.
För att bryta denna utveckling krävs nya massrörelser för en snabb, globalt planerad och, för att lyckas, demokratiskt socialistisk omvälvning av makt och ägande.
För att restaurera den metaboliska reva mellan människa och natur som har vidgats till bristningsgränsen under kapitalismen, och upprätta vad som idag kallas ett hållbart samhälle krävs, som redan Karl Marx skriver i Kapitalet, ett högre, socialistiskt samhälle. I ett sådant samhälle kommer ”privat ägande av jorden att framstå lika absurt som privat ägande av andra människor. Inte ens ett helt samhälle, en nation, eller alla samtidigt existerande samhällen tillsammans, är ägare till jorden. De är helt enkelt dess förvaltare, dess förmånstagare, och måste efterlämna den i ett förbättrat tillstånd för kommande generationer.”■
Det extrema är det nya normala
Italien upplever nya värmerekord denna sommar precis som resten av medelhavsområdet. På grund av klimatförändringarna blir perioderna med rekordhöga temperaturer allt vanligare och allt längre. Rekordhettan avlöses av skyfallsregn och översvämningar.
Denna sommar har regionerna Toscana, Lazio, Calabria och Umbria drabbats extra hårt. I Lazioregionen låg medeltemperaturen de sista veckorna i juni 8 grader över det normala. Dag efter dag låg temperaturen på över 35 grader, samtidigt som det inte har regnat en droppe på lång tid. Dagligen kan man läsa i tidningarna om bränder på grund av torkan.
De extrema väderförhållandena har blivit det nya normala i Italien.■
Anders Wemmert, SAV-medlem som just nu är i Italien
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.