Mot politiskt våld i Brasilien: Solidaritet med Talíria Petrone

Talíria Petrone är en av många svarta kvinnor som utsätts för dödshot och trakasserier som vald ledamot (Foto: Câmara dos Deputados / CC).

Uttalande av Liberdade, Socialismo e Revolução (LSR), ISA i Brasilien // Artikel i Offensiv

Politiskt våld är ett allvarligt problem i Brasilien som inte har tagits på allvar av brasilianska institutioner. Förra året var Jean Wylys, en homosexuell parlamentariker för Partiet för Socialism och Frihet (PSOL), tvungen att lämna landet under dödshot. LSR, ISA i Brasilien, är en del av PSOL.

Mordet på Marielle Franco (PSOL) var symboliskt i detta sammanhang. Marielle, en svart kvinna som älskade kvinnor, var socialist och människorättsförsvarare. Hon avrättades brutalt den 14 mars 2018 i ett politiskt brott som fortfarande väntar på lösning.
Tyvärr måste andra kamrater, som också har tagit på sig uppgiften att försvara livet för den stora majoriteten av befolkningen och frågor vad gäller demokratin i valda institutioner, hantera ett scenario med dagliga attacker. 
Detta är fallet med Talíria Petrone, för närvarande ledamot för PSOL i Rio de Janeiro i den federala kongressens deputeradekammare, som började det offentliga livet parallellt med Marielle och delade svårigheterna att vara svart kvinna i lokala parlament med henne.

Talíria Petrone lever under ständigt dödshot på grund av att hon använder sitt mandat för att försvara frågor som utvidgningen av rättigheter och ett slut på folkmordet på svarta människor. Sedan hon tillträdde som parlamentsledamot har hon officiellt underrättats om sex planer på att avrätta henne. Trots att hon är en vald parlamentariker med över 100 000 röster garanterar inte staten hennes skydd fullt ut.
Vi vet att detta är en sorglig verklighet för många kvinnliga parlamentariker från vänstern, särskilt svarta kvinnor, runt om i världen. I länder som präglas av koloniseringsprocessen och med historiskt instabila och svaga institutioner är detta ännu värre. 
I Brasilien är kvinnor, som ställer sina kroppar till förfogande i kampen för att konfrontera maktstrukturer och ockuperar parlamentet med röster som representerar favelorna, ursprungsbefolkningar, invandrare och människor som förföljs och kriminaliseras av staten, ett av huvudmålen för den hatpolitik som är på frammarsch.

Enligt en nyligen genomförd studie av organisationerna Värld av Rättigheter och Global Rättvisa står kvinnor i 76 procent av fallen som måltavlor för politiskt våld i Brasilien. Attackerna mot dem har sina egna uttryck, som till exempel att ifrågasätta deras auktoritet som politiska representanter. 
Detta scenario utgör ett stort hinder i att övervinna konservatismen och fördjupa demokratin runt om i världen. För att möjliggöra för kvinnor att konkurrera och ockupera maktutrymmen är det nödvändigt att se till att de har garanterat rätten att ta plats i det offentliga rummet, fria från hot, begränsningar och diskriminering. Framför allt är det nödvändigt att se till att de lever.
Attacker mot kvinnor och svarta kroppar bör inte normaliseras i något sammanhang, inklusive vid utövandet av parlamentariska mandat och i valprocesser. Tanken att makten inte bör ockuperas av dem som representerar mer än hälften av befolkningen bör inte vara ett meddelande som sänds till befolkningen. Det bör inte finnas något institutionellt utrymme där kvinnor är förbjudna eller avskräckta från att vara närvarande.
Officiella uppgifter visar att medan svarta människor är 54 procent av befolkningen i Brasilien och kvinnor är 51,8 procent, är endast 24,3 procent av de federala deputerade svarta och endast 15 procent är kvinnor.

Kampen mot politiskt våld som grundas på kön och etnicitet är en uppgift för oss alla. Således uttrycker vi solidaritet och stöd för den folkvalda ledamoten Talíria Petrone och alla brasilianska kvinnor, särskilt svarta, som är kandidater och parlamentsledamöter, och vi uppmanar brasilianska institutioner att vidta effektiva åtgärder för att säkerställa säkerheten för dessa personer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!