Nazistdådet i Almedalen ingen ensam företeelse

Den nazistiska terrorsekten NMR i Falun, som mördar, hetsar och hatar (Foto: CC).

av Offensiv

Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds mitt i Visby under Almedalsveckan. Polis och åklagare avfärdade snabbt att gärningsmannens medlemskap i den nazistiska terrorganisationen NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) kunde vara en del av motivbilden.
Likaså blev det locket på i media om mördarens sympatier med högerextrema Sverigedemokraterna. Först sex dagar efter mordet och efter ihärdiga avfärdanden om politiska motiv ändrades brottsrubriceringen till terroristbrott.

Dryga tre timmar efter Jimmie Åkessons (SD) apokalyptiska tal i Almedalen gick nazisten och SD-sympatisören Theodor Engström, 32, till attack och knivmördade Ing-Marie Wieselgren, 64, SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) nationella psykiatrisamordnare. I torsdags (den 7 juli) uppgav gärningsmannens advokat i flera tidningar att hans klient erkänner brottet och att hans mål var att döda offret.

Theodor Engström ”var under flera år aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Under 2015 tecknade han stödmedlemskap i NMR och skrev även artiklar på organisationens hemsida, bland annat en förintelseförnekande text.
Han har även under den här tiden beställt hem propaganda för spridning för organisationen”, skriver tidningen Expo och räknar upp de nazistdemonstrationer i Stockholm, Göteborg, Falun och Ludvika som gärningsmannen deltog på åren därefter.

NMR är en terroristorganisation vars medlemmar har bombat minst två flyktingförläggningar och en fackföreningslokal i Göteborg samt utfört mord i Vallentuna och Helsingfors.
Mördaren har också skrivit artiklar på den nazistiska nättidningen Nordfront, och deltagit i Nordfronts radioproduktioner.
Expo skriver också om mördarens koppling till SD:
”Mannen var även i Almedalen 2014 och bar då t-shirt med Sverigedemokraternas partisymbol. Mannen sa vid ett tillfälle till en representant för nazistiska Svenskarnas parti att: ’Jag sympatiserar med Sverigedemokraterna men jag stödjer er också. Ni är spjutspetsen i den nationella rörelsen’”.
Att det finns kopplingar till både NMR och SD är heller ingen stor överraskning. När tidningen Dagens ETC granskade vilka som har donerat pengar till NMR 2017 hittades inte mindre än 14 SD-politiker. Alla kan själva testa att Google-söka ”SD” i kombination med ”sprängdåd”, ”sprängmedel”, ”vapen”, ”attentat” eller ”mord”.
Trots gärningsmannens medlemskap i landets våldsammaste nazistgrupp uppgav åklagaren bara efter någon dag att de inte kommer att utreda kopplingen till NMR: 
– Det är inget vi sett, vi har sett den psykiska ohälsan som motiv, sa kammaråklagare Petra Götell på en pressträff.

Även polisen gick snabbt ut med att gärningsmannen hade psykisk ohälsa och att medlemskapet i NMR därmed tas bort som motiv. Men vem har sagt att en mördare inte kan ha både psykisk ohälsa och en politisk motivbild? Finns den någon som begått överlagt mord som kan anses vara ”frisk”?
Tittar man på gärningsmannens tidigare uttalanden om just psykiatrin blir faktiskt kopplingen till en nazistisk och högerextrem motivbild tydlig:
2015 skrev Theodor Engström hur judarna ”perverterade vår psykiatri och syn på sexualiteten”, uppmärksammade journalisten och viralgranskaren Jack Werner strax efter mordet. 
– Alla människor som lider av psykisk ohälsa är inte våldsbenägna. Och alla våldsbenägna lider inte av psykisk ohälsa. Men det kan bli en cocktaileffekt där politiska tankesystem ger våldet logik och riktning, förklarar Jack Werner till Syre.
Ing-Marie Wieselgren hade inte bara en stort engagemang för psykiatrin i allmänhet – som det framkommit i alla tidningar – hon var också kritisk till den bristande traumavården för flyktingar, förordade en stor utbyggnad av traumavården på asylboenden och efterlyste mångkulturell kompetens inom psykiatrin. 
Har polis och åklagare ens bemödat sig att utreda händelser som ägt rum i den direkta periferin? Knivattacken inträffade på Donners plats, där Feministiskt Initiativ (FI) har hållit sina programpunkter, bara någon timme efter att FI-medlemmar organiserat en tyst protest med sina ryggar vända mot Sverigedemokraternas scen. SD:s förstanamn på riksdagslistan från Gotland, Lars Engelbrektsson, polisanmäldes då han gick till fysisk attack mot Leia Nordin som i symbolisk protest stod med ryggen vänd under Åkessons tal.

Det nazistiska våldet är också något som trappats upp över tid i Almedalen:
• År 2017 anmäldes NMR 18 gånger för ”hets mot folkgrupp” under Almedalsveckan. Inga åtal väcks.
• År 2018 anmäldes NMR 35 gånger. Från högtalarna utropas vilka som ska ”hängas i lyktstolparna”. De omringade och hotade manifestationerna för ensamkommande barns rättigheter (#vistårinteut). Endast fem av 30 marscherande nazister som skanderat ”sieg heil” anhölls för hets mot folkgrupp. Nazister anmäldes för både skadegörelse och misshandel vid Klintehamn och Södertorg.
• År 2019 ställde RFSL in alla sina arrangemang i Almedalen på grund av risken för nazistattacker. NMR stormade en utställning om Förintelsen och skanderade ”Jävla mytomaner”. Sen begav sig nazisterna till sitt eget torgmöte polisen gett dem tillstånd att ha.
• År 2020 var Almedalen inställt på grund av pandemin och 2021 var det mestadels digitalt.

Kan någon verkligen påstå att förra veckans mord – som begicks av en NMR-medlem under Almedalsveckan – inte hade något att göra med NMR? Ett 50-tal människor har mördats av högerextrema i Sverige sedan 1983.
När polis och åklagare så snabbt bestämmer sig för en enkel motivbild om ”psykisk ohälsa” och kapar alla andra aspekter bidrar det till att inga åtgärder alls tas för att förhindra nya nazistdåd.
I bakgrunden till det tidiga förnekandet av kopplingar till nazism och högerextremism fanns det politiska etablissemangets anpassning till SD-rasismen.
Två dagar innan SD-sympatiserande Theodor Engström knivmördade Ing-Marie Wieselgren stod M-ledaren Ulf Kristersson på scenen i Almedalen och öste lovord över det gamla vit-makt-partiet: ”Inget annat parti har som SD i stark motvind stått upp för att vi inte kan öka invandringen”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!