Nazister får kallas nazister

Christian Peterson filmar deltagare på en demonstration i Stockholm, hösten 2022. (Foto: Offensiv)

Av Offensivs redaktion // Artikel i Offensiv

Nazisten Dan Lindberg, tidigare Berner, kallades för nazist på Twitter och stämde journalisten Mathias Wåg för förtal. Domen från tingsrätten i fredags är en seger för demokratin: En nazist får kallas nazist.

Domen är ett nederlag för den högerextrema ”Förtalsombudsmannen” som orkestrerar ett flertal civilrättsliga stämningar i syfte att tysta antirasister och journalister (läs tidigare artikel i Offensiv här).

– Det var en oväntad och glädjande dom som kommer att betyda mycket för antifascismen, berättar Mathias Wåg, ansvarig utgivare på vänstertidningen Brand och skribent på Aftonbladets kultursidor, till Offensiv.

Bakom Förtalsombudsmannen står Christian Peterson från högerextrema Insikt24, tidigare kandidat för Alternativ för Sverige (AFS) och aktiv i nazistiska Nordiska motståndrörelsen (NMR), en terroristorganisation vars medlemmar har bombat flyktingförläggningar och fackföreningslokaler samt utfört minst två mord.

ett eko av det ”kulturkrig” som SD driver från regeringskansliet

Christian Petersons form av ”journalistik” är att skapa ”content” genom provokation, närgånget med en handkamera vid meningsmotståndares arbetsplatser eller hemadresser. Följare uppmanas att massorosanmäla meningsmotståndare som olämpliga föräldrar till socialtjänsten som ett sätt att pressa dem till att vara tysta och att inte visa politiskt engagemang.

Det var i mars 2018 som Mathias Wåg kallade den dråpdömde nazisten Dan Lindberg, tidigare Berner, för ”en av Sveriges ökändaste dömda nazister” på Twitter.

Stämningen kom dock först förra året. Wåg hade precis granskat den högerextrema tidningen Nya tider, som lyfter ett mediastöd på fem miljoner kronor samtidigt som halva redaktionen skrev under pseudonymer för att dölja det faktum att många av dem är aktiva i nazistorganisationer.

Stämningen mot Wåg är utan tvekan ett försök att tysta en viktig antirasistisk röst och få ett slut på ovälkomna granskningar.

Förtalsstämningen skedde ”parallellt med en rad av persontrakasserier riktade mot mig och flera andra. Någon försökte begära ut uppgifter på mina levande och döda släktingar. Filmade i området jag bodde. Erbjöd betalning åt den som kunde skicka in bilder på min familjs barn”, berättar Wåg i Aftonbladet och fortsätter:

”Grannar berättade att en bil registrerad på Nya tider hade varit uppe och undersökt min släkts fäbodar och kört en drönare över dem. Mitt telefonnummer lades ut på sociala medier med uppmaningar att informera mig att jag var ’brottsmisstänkt’ och behövde svara på delgivningen.”

Utöver Dan Lindberg finns bland annat koranbrännaren Rasmus Paludan och förintelseförnekaren Ingrid Carlqvist i Förtalsombudsmannens klientlista.

Stockholms tingsrätts dom i fredags gick dock inte extremhögerns väg. I domen slås det fast att ”Påstående om att en meningsmotståndare är extremist eller antidemokrat utgör inte förtal. Att inom ramen för en offentlig debatt, såsom på Twitter, påstå att någon är nazist är således inte straffbart.”

– Detta innebär att luften går ur hela Förtalsombudsmannen som kampanj, de ska nu dra tillbaka flera stämningar och omvärdera sitt projekt. Chansen är nu betydligt större att frias i kommande förtalsprocesser från extremhögern. I förlängningen får de problem att använda rättsprocesser och massanmälningar som ett politiskt vapen mot åsiktsmotståndare, säger Mathias Wåg.

Kampen för att försvara yttrandefriheten mot det högerextrema hotet – såväl som mot den upptrappade rasismen från regeringen – måste också vinnas på gator och arbetsplatser.

I en tid då yttrandefriheten står under attack och medier inte längre vågar använda några som helst politiska epitet om SD eller deras politiker är domen en viktig delseger. Den blåbruna regeringen vill inskränka friheten till protester och organisering med godtyckliga gummilagar, och SD vill införa politisk styrning av biblioteken och public service.

Stämningskampanjen mot rätten att kalla nazister för nazister och högerextremister för högerextremister är ett eko av det ”kulturkrig” som SD driver från regeringskansliet och som handlar om att hetsa mot rätten att få uttrycka allt det de själva föraktar – en skrämmande likhet med fascismen historiskt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!