New York: Lägre dödlighet på äldreboenden med fackligt organiserad personal

Där det finns facklig organisering är dödstalen mycket mindre, visar studien (Foto: Bournemouth Borough Council / Flickr CC).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Hur viktigt facket är i kristid visas av forskningsrapporten Mortality Rates from Covid-19 are lower in unionized nursing homes som publicerades i tidningen Health affairs.

Forskarlaget bakom artikeln kommer från olika universitet på USA:s östkust och har granskat situationen på äldreboenden i delstaten New York under covid-19-krisen. Genom att dela in äldreboendena i två grupper, de som hade fackanslutning på arbetsplatsen och de utan, har de jämfört hur stor påverkan facklig representation faktiskt har på antalet dödsfall och tillgången till personliga skyddsmedel. Studien fann att på de arbetsplatser med fack sjönk dödligheten med ungefär 30 procent. 
En del av resultatet förklaras med att tillgången till personlig skyddsutrustning var bättre på fackliga arbetsplatser och att dessa även hade bättre rutiner för att förhindra spridning. 

De arbetsplatser som lyckades sämst var de som var en del av en större kedja av privata äldreboenden (något som känns igen från Sverige) med lägre grad av fackanslutning, sämre tillgång till skyddsutrustning samt med fler vikarier och extraanställda.
Problemet med högre andel dödsfall inom äldrevården finns i de flesta andra amerikanska delstater också. Tidigare undersökningar av dödligheten på just äldreboenden visar att runt 43 procent av dödsfallen till följd av covid-19 i USA har drabbat just de inom äldrevården. 
Det behövs alltså en massiv kamp för att rusta upp äldreomsorgen. Vård och omsorg efter behov – inte efter plånbok!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!