New York: Massiv sjuksköterskestrejk för bättre löner, villkor och bemanning

Strejken vann efter tre dagar löneökningar och bättre arbetsvillkor (Foto: Socialist Alternative).

av Offensiv

Hela 7 100 sjuksköterskor gick den 9 januari ut i strejk i New York City, vilket är en av de största strejkerna inom välfärdssektorn sedan kollektivtrafikstrejken 2005. Kraven handlade om säker och ökad bemanning, löneökningar som överstiger inflationen med mera, och tar ställning för alla frontarbetare i New York City. Sjuksköterskorna hyllades som hjältar när pandemin rasade som värst, men de har inte fått någon ordentlig ersättning för sina insatser och deras arbetsförhållanden är fortfarande fruktansvärda, vilket också innebär att patienterna utsätts för risker.
Och efter tre dagars strejk vann de en 19-procentig löneökning över tre år och att det ska vara max fyra patienter per sjuksköterska. Socialist Alternative (ISA i USA) stöttade fullt ut strejkerna och närvarade vid strejkvaktskedjorna. De skrev:

”Energin vid strejkvaktskedjan var elektrisk. Mer än 1 000 sjuksköterskor och sympatisörer samlades vid huvudentrén till sjukhuset Mount Sinais huvudcampus på övre Manhattan för att strejka, marschera och samlas. Talkörer som ’Vad vill vi ha? Säker bemanning! När vill vi ha det? Nu!’ kunde höras flera kvarter bort klockan 06.45 imorse.
Sjukhusanställda som kom från nattskiftet anslöt sig omedelbart till strejken, medan dussintals busschaufförer tutade i solidaritet. En sjuksköterska sa om strejken att ’idag är det bästa som kunde hända’ för att tvinga cheferna att göra något och få ett avtal som uppfyller deras krav.
Medlemmar i Socialist Alternative besökte sjukhusen i solidaritet med sjuksköterskorna, stödjer strejken, och stödjer kampen för bästa möjliga avtal. Vad sjuksköterskorna vinner i sina avtal är ett prejudikat för arbetarrörelsen i stort. Om de vinner stort blir det lättare för andra att peka på dessa framgångar som standard. Om sjuksköterskorna gör eftergifter kommer andra arbetsgivare att peka på dem som standard. Detta är en kamp för alla arbetare i New York och kan ha verkningar långt utanför staden.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!