Nordirland: ”En vår av missnöje”

Strejker och arbetarkamp har skakat Nordirland i vad som kallas ”en vår av missnöje” mot försämrade levnadsvillkor (Foto: Socialist Party).

av Socialist Party Nordirland, ISA Irland // Artikel i Offensiv

”Springtime of discontent” (”En vår av missnöje”) löd rubriken i dagstidningen Belfast Newsletter i början av april. Det var en träffande beskrivning av den nuvarande vågen av facklig kamp som visar att arbetarna inte kommer att godta de snabbt ökade levnadskostnaderna utan motstånd. Under de senaste veckorna har tusentals arbetare strejkat eller genomfört andra protestaktioner mot inflationens härjningar. I förra veckan gick kommunanställda ut i strejk mot ett skambud.

Arbetarkampen har fått ett momentum som det nu gäller att bygga vidare på i ett Nordirland som går till val den 5 maj.
Inflationen äter upp löner och pensioner, samtidigt som storbolagen fortsätter att redovisa höga vinster. Nästan en av tre har nu svårt eller mycket svårt att betala en oväntad utgift på drygt 3 000 kronor, enligt konsumentmagasinet Which?. Enligt samma undersökning tvingas var tionde person hoppa över en måltid. Valet står allt oftare mellan energi/bränsle eller mat.
Det är bakgrunden till den nya våg av facklig kamp som har börjat ta fart under våren. Under pandemin hyllades arbetarna, inte minst vårdanställda, som oumbärliga, men nu, när det blir allt dyrare att leva, möts varje krav på kompensation av ett nej.
Både i den privata och offentliga sektorn har många arbetargrupper i medlemsomröstningar röstat ner den föreslagna avtalsuppgörelse och/eller röstat för strejk.

I februari röstade medlemmarna i de olika lärarfackens samorganisation nej till den föreslagna uppgörelsen, som bara skulle ge en lönehöjning på 3,2 procent över två år. I mars gick grupper av offentligt anställda, bland annat renhållnings- och underhållsarbetare samt fritidsledare, ut i strejk efter att ha röstat nej till ett lönebud som skulle ge en lönehöjning på futtiga 1,75 procent.
I början av april strejkade Translinks bussförare efter att ha avvisat en föreslagen löneökning på 3 procent och fler grupper av kommunanställda har strejkat eller hotat med strejk för att få upp lönerna.
Nu är det dags att samla den kamp som bedrivs av olika arbetargrupper i en gemensam kamprörelse som kan öka pressen på arbetsgivarna och ge betydande löneökningar.

Fackföreningsrörelsen bör omedelbart inleda massdemonstrationer och strejkaktioner för att bekämpa reallönesänkningarna.

Den beslutsamma tre dagar långa strejk som arbetarna på Glen Dimplex (ett värmebolag) genomförde i slutet av förra året visar att kamp ger resultat. Strejken vann en lönehöjning på drygt 13 procent.
Vi har inte råd att vänta. Inflationen kommer sannolikt att fortsätta att öka och den globala kapitalismen tycks vara på väg mot en ny recession.

Den samlade fackföreningsrörelsen bör omedelbart inleda en kampanj med massdemonstrationer och strejkaktioner för att bekämpa reallönesänkningarna. Irish Congress of Trade Unions (ICTU, Irlands LO och TCO), eller enskilda fackförbund om ICTU-ledningen på nytt sviker, bör kalla till massdemonstrationer lördagen den 18 juni, då den brittiska fackföreningsrörelsen demonstrerar mot ”att allt går upp utom lönerna”. På så sätt kan den fackliga kampen på Irland och Storbritannien förenas.
En sådan kamprörelse kan, om den byggs, inte bara utmana arbetsgivarna, utan skaka om Nordirland och ge möjlighet att bryta polariseringen längs sekteristiska linjer och status quo i norr.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!