Ny hets mot flyktingar att vänta

Nästan alla etablissemangspartier försöker övertrumfa varandra i nya flyktingfientliga förslag. Den 12 november genomfördes också en ny massutvisning från förvaret i Märsta till våldets Afghanistan (Foto: Privat).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Som en del av januariavtalet har regeringen tagit initiativ till samtal med samtliga riksdagspartier om ny ”migrationspolitik” som ska ersätta den ”tillfälliga lagen” (som har gällt sedan 2015 och gäller till juli 2021). Den så kallade Migrationskommittén har sammanträtt ett par gånger och det är uppenbart att partierna tävlar i nya attacker mot flyktingar.

Det finns nu över 70 miljoner flyktingar i världen, den högsta siffran sedan andra världskriget. Med nya krig från Erdoğans turkiska regim, militärkuppen i Bolivia, militär upprustning och nya konflikter mellan stormakternas maktintressen finns inget som tyder på att färre kommer att tvingas fly.
Med EU:s allt högre murar mot flyktingar är situationen desperat för många på flykt. Tusentals drunknar i Medelhavet och de få som tar sig till ön Lesbos i Grekland får vänta i åratal på en asylintervju.
14 000 trängs i ett läger ursprungligen byggt för 3 500. Läkare utan gränser rapporterar om en epidemi av psykisk ohälsa, speciellt bland barn. I Libyen är människohandel med flyktingar utbrett och i Turkiet använder Erdoğan flyktingarna som en schackpjäs i sitt försök att krossa kurderna medan EU står och tittar på.

I denna situation, medan välfärdsprofitörer och miljardärer får sänkt skatt, tävlar Löfven med högerpartierna om förslag på ytterligare attacker mot flyktingar. Den ”tillfälliga lagens” mur mot flyktingar har inneburit att mottagandet redan har minskat kraftigt. År 2018 såg det lägsta antalet asylsökande sedan 2006 (21 000 personer) och i år väntas en liknande siffra. 
Trots detta duggar förslagen tätt om nya försämringar. Några exempel är att Moderaterna vill sätta ett tak på 5 000 flyktingar per år, KD vill att mottagningen ska minska med 70 procent och att barn ska försörja sina föräldrar för att godkänna familjeåterförening. SD vill stoppa asylrätten helt. 
Alla vill de begränsa rätten till välfärd och avskaffa EBO-lagen, och därmed tvinga flyktingar att bo i de ofta miserabla flyktingboenden som Migrationsverket med allt mindre budget ska upprätthålla.

Även Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har egna förslag på försämringar. Löfven har nämnt halverat mottagande och Centerns nya migrationspolitiska talesperson Jonny Cato vill göra en rasistisk uppdelning där nyanlända får mindre välfärd än andra.
Bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att lagen ska bli mindre restriktiv än idag, men Miljöpartiets trovärdighet är noll efter att ha stått bakom de stängda gränserna, medan V:s självförtroende är lågt; de verkar föredra att ”ligga lågt” i frågan. 
Den ”tillfälliga lagen” öppnade dammluckorna för en rasistisk flodvåg från etablissemangets partier, vilket föranledde Åkesson att konstatera att de andra partierna numera tävlar om vem som är brutalast. 

Det betyder inte att det är sannolikt med någon ”bred” överenskommelse i Migrationskommittén. SD har inget att tjäna på att komma överens, trots att många partier nu driver deras politik. Precis som vi har sett i Danmark kommer de istället att bli än mer rasistiska. Varken M eller KD vill heller se någon överenskommelse, utan föredrar att använda rasismen mot flyktingar som en spjutspets i en reaktionär valkampanj för att ta makten 2022.
Motståndet mot rasismen, initiativen till enad kamp för att rusta upp vård och skola, för drägliga arbetsvillkor, för bostad åt alla och för kamp mot de superrikas utsugning av fattiga måste komma underifrån – från antirasister, välfärdsnätverk och gräsrötter på arbetsplatser och i stadsdelar.
Bara en massiv rörelse under­ifrån kan slå tillbaka rasismen och återupprätta asylrätten.

LÄS MER:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!