”Ingen skillnad mellan dag och natt”

Yahya Aliyars liv är allvarligt hotat vid en utvisning. Låt Yahya stanna! (Foto: Reza Rahimi)

av Offensiv

Den 6 augusti 2017 satte sig en grupp ungdomar på Mynttorget i centrala Stockholm i protest mot Sveriges omänskliga flyktingpolitik. Detta blev starten för en 58 dagar lång rörelse för amnesti och en fortsatt pågående kamp för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Ungdomarna och de unga vuxna, många själv asylsökande, organiserade sig under namnet Ung i Sverige (UiS).

Yahya Aliyar är en av grundarna och även mediaansvarig i UiS. Yahya är 20 år och kom till Sverige den 1 april 2016 – nu sitter han inlåst på förvaret i väntan på utvisning.  
– Jag var på väg till skolan. Jag hade mitt skolkort med mig. När biljettkontrollanterna kom frågade de om legitimation, men jag hade inte legitimation. Då ringde de till polisen. Polisen kom och tog mig till polisstationen och därefter till förvaret i Märsta. Eftersom det inte fanns plats där flyttade de mig efter 2 timmar till Gävle.

– Jag hade ett normalt liv. Jag gick i skolan, jag hade frihet, jag var aktiv. Nu när de har låst in mig är det jättetråkigt, eftersom jag var aktiv där ute. Det finns ingen skillnad mellan dag och natt, vilken stund som helst kan personalen komma med en hemsk nyhet.
– När någon av oss i förvaret ska utvisas blir jag jätteorolig. Personerna som är i förvaret tänker hela tiden negativt och de tror att de ska utvisas när som helst till ett dödligt land som Afghanistan. Deras negativa tankar påverkar mig också.

– Vissa i personalen bemöter oss på ett bra sätt, andra bemöter oss som brottslingar. Vissa av dem väcker oss till och med kl 1 på natten för att ge oss hemska nyheter när någon person ska utvisas eller har fått avslag på sitt ärende. De har ingen medkänsla.
– Jag vet att om jag åker tillbaka blir jag mördad. För mig är det särskilt farligt av många anledningar, varav en är för att jag var jätteaktiv i Sverige och är emot den afghanska regeringen. Jag kommer säkert mördas. Det var jättesvårt att förstå detta när jag fick mitt utvisningbesked, vilket var för 3 månader sen.

Nu har Yahya suttit inlåst på förvaret i Gävle i nästan en månad.

LÄS MER:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!