Ny regering i Danmark drar ytterligare åt höger

Mette Fredriksen blir ånyo statsminister, och ånyo med högerpolitisk agenda (Foto: News Øresund – Erik Ottosson [CC BY 3.0]).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Efter 43 dagars förhandlingar mellan Socialdemokraterna och flera olika borgerliga partier fick Danmark en ny ”blocköverskridande” regering den 13 december. Det betyder upptrappad högerpolitik riktad mot arbetare och invandrare. Statsminister Mette Fredriksens mål har hela tiden varit att bilda regering med ett eller flera borgerliga partier och helt utesluta vänstern i form av Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti från varje form av inflytande.

Socialdemokraterna har gått samman med det borgerliga Venstre och det nybildade Moderaterna. Tillsammans fick dessa tre partier 50,1 procent av rösterna i Folketingsvalet. Detta innebär att den danska socialdemokratin går ännu mer åt höger och att regeringsprogrammet kommer att återspegla denna process.
Den redan extremt strama invandrings- och migrationspolitiken kommer att dras åt än mer och den statliga rasismen kommer att breda ut sig i form av ökade attacker på invandrare och flyktingar. De partier som nu har bildat regering är överens i alla frågor rörande invandrare och flyktingar, varför detta inte blev någon stor valfråga under valkampanjen.
Nu vill den nya regeringen satsa på att utöka försvaret genom att avsätta ännu mer pengar till upprustning. År 2030 ska Danmark uppnå målet att 2 procent av BNP ska avsättas till försvaret i linje med Nato:s krav, istället för 2033 som tidigare. Detta ska betalas av arbetare genom att en helgdag, Store Bededagen fyra veckor efter påsk, avskaffas.

Man säger sig också vilja satsa på välfärden, framför allt sjukvården och äldreomsorgen. Detta ska göras genom att 3 miljarder kronor ska avsättas till löneökningar inom den offentliga sektorn. Detta klingar falskt, eftersom Mette Fredriksen – som ledde den förra regeringen under flera år – har monterat ner den offentliga välfärden, vilket ledde till sjuksköterskestrejken under våren och sommaren 2022. De ”nya” pengarna räcker inte för att kompensera för inflationen på 10 procent.
Skattesystemet ska göras om så att de som tjänar mest ska betala mindre i skatt än vad de gör nu – alltså mer pengar till de redan rika.
Politiken liknar den svenska socialdemokratins, som ju tagit efter den danska vad gäller invandrings- och flyktingpolitiken.
Nationalismen förstärks med kriget i Ukraina som anledning. Nu ska Danmark enas och ”danska värden” ska gälla mer än tidigare.

Vad säger de danska vänsterpartierna Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti om den nya regeringen? Inte mycket faktiskt. Man kritiserade den nya regeringen och att Mette Fredriksen valde att samarbeta med två högerpartier istället för med vänstern, utan att se att det var just samarbetet med S som gjorde att Enhedslisten backade i valet.
Enhedslisten kräver 5 miljarder kronor till upprustning av den offentliga sektorn istället för regeringens förslag om 3 miljarder kronor. Vad gäller kampen mot inflationen kräver man fler billiga bostäder och hyresstopp samt mer pengar till de fattigaste genom att beskatta de rika hårdare.
Vad gäller välfärden kräver man dessutom lika lön inom den offentliga sjukvården, gratis tandvård till alla och att psykiatrin byggs ut.

Socialistisk Folkeparti är kritiska till den nya regeringen, men öppna för konstruktiva förhandlingar och för att hjälpa till med att hitta lösningar i en positiv riktning, enligt SF:s partiordförande Pia Olsen Dyhr.
Den danska vänstern kommer inte att lyckas stoppa regeringens politik med konstruktiva förhandlingar och ”lösningar i en positiv riktning ”. Det som behövs är mobilisering, organisering och samordnad kamp mot högerpolitiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!