Nya chockvarsel i Stockholmsvården

100 vardera ska varslas från Sös och Danderyds sjukhus i ännu ett dråpslag mot vården. Nu är det dags att slå tillbaka! (Foto: Natalia Medina)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Tre veckor efter chockvarslet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge läggs ett nytt stort varsel: Södersjukhuset (Sös) och Danderyds sjukhus i Stockholm varslar om att totalt 200 tjänster ska bort.

På Sös är det 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administrativa tjänster som omfattas av varslet. På Danderyds sjukhus är det ännu inte klart vilka som ska omfattas av varslen.
– Det här är förfärligt. Detta kommer att påverka patientsäkerheten, kvaliteten på hälso- och sjukvården och vårdproduktionen. Allt detta kommer att leda till mycket längre väntetider både till mottagningar och operation, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, i en kommentar till de senaste varslen.
– Det här kommer inte att gå. Jag förstår inte hur de undersköterskor som blir kvar ska ha en möjlighet att klara av sitt arbete på ett bra sätt, säger Anne-Li Rosengren, förhandlingsansvarig för Kommunal på Södersjukhuset, till Dagens Nyheter.
Det M-ledda blågröna vanstyret i Region Stockholm håller på att sänka länets akutvård. Det är en oemotsvarad vårdslakt som har inletts.

Det M-ledda blågröna vanstyret i Region Stockholm håller på att sänka länets akutvård. Det är en oemotsvarad vårdslakt som har inletts.

Den sedan länge underfinansierade vården, marknadsstyrningen och privatiseringspolitiken har fått akutsjukhusens underskott att växa. Till det ska läggas kostnaderna för Nya Karolinska som hittills uppgår till 57 miljarder kronor. Men det blågröna styret straffar anställda och patienter för den vårdkris man har skapat och är inte beredd att ge en krona mer till de sjukhus som nu varslar anställda och genomför stora nedskärningar.
De blågröna påstår att nedskärningarna är en nödvändig del i en ”omställning av vården” och hävdar hånfullt att personalen ”producerar för lite vård”.
– Jag har jobbat (på Karolinska) varenda helg den här sommaren, varenda helg, förutom på semestern som jag behövde dela för att det var ont om personal. Så man känner inte igen sig i beskrivningarna de pratar om, replikerade ST-läkaren Emelie Sundkvist i SVT på den sistnämnda anklagelsen.
Det som de blågröna beskriver som en ”omställning” är ingen omställning för att flytta vården närmare patienterna eller för att åtgärda vårdplatsbristen. Det handlar om att ta resurser från det offentliga och för att finansiera fler privata vårdcentraler ”och andra specialister hos privata vårdgivare”, enligt Södersjukhusets vd Mikael Runsiö som likt högerpolitikerna upprepar lögnen om att ”akutsjukhusen har förhållandevis stora resurser”. 
Detta trots att det sjukhus han är chef för vid ett flertal tillfällen i år behövt gå upp i stabsläge på grund av den akuta bristen på vårdplatser. 

Nu är det både mer nödvändigt och brådskande att samtliga vårdfack, patientorganisationer, kampanjorganisationer som En annan vård är möjlig, Socialistiska läkare och alla som vill kämpa för att rädda vården går samman för att:
• Anordna omedelbara utåtriktade protester som en början till det vårduppror som kommer att krävas för att stoppa varslen och vårdnedskärningarna.
• Få ett slut på marknadsstyrningen och regionstyrets misskötsel av vården.
• Omedelbart avsätta den ytterst ansvarige politikern, finansregionråd Irene Svenonius (M).

LÄS MER:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!