Region Skåne: Borgarstyrets nedskärningar ett dråpslag mot vården

364 miljoner kronor ska skäras ner på personalkostnader på Skånes Universitetssjukhus (Foto: CC0).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Borgaralliansen i Region Skåne har beslutat om nedskärningar på sammanlagt 590 miljoner kronor, varav 364 miljoner ska skäras ner på personalkostnader på SUS (Skånes Universitetssjukhus).

Besparingen motsvarar en personalminskning på cirka 600 heltidstjänster. Detta innebär sämre vårdkvalitet, minskad patientsäkerhet samt ökad stress och arbetsbelastning för den kvarvarande personalen.
För att ytterligare sätta press på den redan hårt utnyttjade personalen vill nu det borgerliga styret i Region Skåne i ett uttalande ”öka produktiviteten för operationer”. Man menar att det opereras ”för lite” och att man därför borde höja tempot. 
Personalen på operationsavdel­ningarna på de olika sjukhusen i Skåne har reagerat starkt på borgarnas uttalande och kallat det ”provocerande”, ”verklighetsfrämmande” och ”en käftsmäll”. Man säger att det som saknas är inte ökad produktivitet, utan vårdplatser och personal till sjukvården. Med ökad press på personalen kommer sjukskrivningar och personalflykt att fortsätta öka. 

Den borgerliga alliansen tog över styret av Region Skåne efter valet 2018 och genomförde då en skatte­höjning, samtidigt som stora nedskärningar inom den offentliga sjuvården fortsatte. 
Samtidigt fortsatte och fortsätter privatiseringen av sjukvården i ökande takt.
I praktiken innebär detta att skattepengar som ska gå till offentlig sjukvård överförs till privata vårdgivare.

LÄS MER:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!