Offensiv firade 50 år: Framåt mot de kommande 50 åren

Vi fick en smakstart med tre nya medlemmar på eventet – framåt mot socialism! (Foto: Offensiv)

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Offensiv fyllde 50 år och stämningen var på topp. Dagen hade börjat med att partiet hade bytt namn till Socialistiskt Alternativ, så redan där var vi väldigt entusiastiska. Sedan anslöt alla Offensivprenumeranter, fick gå på seminarier och ladda upp med en välkomstdrink.

Det var otroligt mycket tid som hade lagts ner på förberedelserna från väldigt många och tillsammans skapade vi något stort. De två utställningarna, Natalia Medinas om 10 år som Offensivfotograf och Offensivs historiska utställning, var supersnygga. Bokbordet var större än någonsin och där fanns till exempel jubileumspins som var specialdesignade där varje märke var unikt.
Stormötet var väldigt uppskattat med den historiska stafetten decennium för decennium. På detta sätt kunde deltagarna verkligen få sig en bild av helheten, samtidigt som vi hela tiden strävade framåt inte minst genom insamlingen. Denna gav under kvällen 106 000 kronor och fortsätter mot målet på 150 000. Socialistiskt Alternativ fick tre nya medlemmar under dagen.

När middagen kom fyllde de 150 deltagarna salen och avnjöt maten som även den var en kollektiv skapelse av inte mindre än 12 matlagare. Efter att vi (äntligen) hade fått mat i magen kom ett välbehövligt break från marxistiska analyser när 15 rödklädda barn och ungdomar i ASOV intog scenen med väldigt glädjande dans och budskap att verka för trygghet i orten.
Festen fortsatte, och även om många var trötta efter nattåg och dylikt och inte orkade dansa så mycket var DJ Mariana Silva Valera väldigt bra. I ett hörn satt Carmen R Blomstrand och tillverkade en ny första maj-banderoll av tygerna av de gamla RS-banderoller. Nu med Socialistiskt Alternativ på!

Det finaste på hela dagen var alla möten. Kamrater som inte hade sett varandra på 20 år. Unga som fann varandra. Intressanta samtal om olika livserfarenheter. Vi var fyllda med kärlek och hopp när vi trötta städade lokalen efteråt. Framåt mot de 50 kommande åren.


”Jätteviktigt att det finns en vänsterpress som bygger en motkraft”

Marie-Louise Annerblom.

På dansgolvet hittar jag Marie-Louise Annerblom. Det visar sig att hon har åkt ända från Småland, från Astrid Lindgren-bygd som hon säger stolt.

Vad kul! Hur hittade du hit?
–  Jag har prenumererat på Offensiv i ungefär 30 år, sedan tiden när jag arbetade på Luleå tekniska universitet. Samhällsklimatet är så moderat. Det är bedrövligt, så mycket negativt – även på globalt plan. Högerkrafterna tar över som till exempel Italiens utveckling men nu även i Finland. Jag har ett rent fysiskt behov av att uppleva något annat. Jag såg annonsen i tidningen och köpte biljett och bokade hotell.

Hur upplevde du Offensiv 50?
– Jag kunde inte vara med på allt men paneldiskussionen med vänsterpressen var bra. Det är jätteviktigt att det finns en vänsterpress som bygger en motkraft. Det behövs samarbete och att vi använder oss av sociala medier. På det hela är jag positivt överraskad av Offensiv 50. Jag trodde inte att det skulle vara så hög kvalitet på diskussionerna. Det måste ju ligga otroligt mycket jobb bakom.

Det är så sällan vi skriver om Småland, vad händer politiskt där?
– Byn jag bor i heter Ingatorp, den ligger en bit från Mariannelund och Vimmerby. Det händer inte så mycket, men de har rustat upp torget vilket är bra.

– Vi har en vårdcentral i Mariannelund, men en del av verksamheten är förlagd i Eksjö, vilket är tre mil bort. Den lilla affär vi har har inte fullt utbud på mjölk och sånt, så vi känner av avvecklingen av landsbygden. Apoteket har lagt ner. Det var två tjejer som startade café och pensionat med pub i byn vilket verkligen livade upp, men sen blev det för tungt så de lade ner. Detta har skapat ett tomrum.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!