Offensiv firade 50 år: ”Marxister glömmer inte historien” – Ett socialistiskt svar till kapitalismens kriser

Boel Bernmark, aktiv i Unga Socialister, talade om miljön och hur central vår kamp är för planetens överlevnad (Foto: Vilgot Karlsson).

av Åsa V Karlsson, medlem sedan 1991 // Artikel i Offensiv

I minglet före mötet var det knökat och ett myller av glada människor, offensivkamrater som inte hade sett varandra på länge och nya unga socialister som träffade folk från hela landet. Alla var där för festen och för att inte missa chansen att känna stolthet över vår historia, bli inspirerad och känna hopp inför framtiden tillsammans.

Det var en förväntansfull och glad stämning i salen när de två konferenciererna Elin Gauffin och Jonas Brännberg öppnade mötet. Mötet startade med att lokföraren Marcus Mikkelä, en av de som tog initiativ till pendelstrejken, önskade Offensiv ett fyrfaldigt leve till rungande grattisrop, för att sedan berätta kort om strejken och tacka för det starka stöd som Offensiv och Socialistiskt Alternativ hade gett dem.

Arne Johansson, som är en av grundarna till Offensiv, inledde sedan med ett tal om hur allting började, hur annorlunda det politiska läget var på 1970-talet och inte minst hur Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund SSU fortfarande hade stort stöd. Då hade de mer än en miljon medlemmar via kollektivanslutning när fackmedlemskap oftast också innebar medlemskap i S och att socialism var en möjlighet, även om ledningen i partiet var mindre röd.
Arne och andra unga radikala slog sig ihop och började driva en marxistisk vänstergrupp inom SSU, och deras krav fick ett stort stöd och uppmärksamhet.
Tidningen spreds genom landet och lokala klubbar tog prenumerationer. Offensivarna, som de kallades, fick den socialdemokratiska ledningen att blekna, som var livrädda för en liknande arbetarkamp som i Storbritannien där fackföreningar med vänstern i spetsen kämpade hårt.
– Marxister glömmer inte historien, vi drar lärdom av den, sa Arne Johansson, delvis som svar till en vänsterchefredaktör som i en debatt tidigare under dagen hade sagt att vi borde glömma 1900-talet och leva i nuet.

Nästa talare illustrerar att vi, Socialistiskt Alternativ och tidningen Offensiv, inte bara lever i nuet, utan att vi också säkrar framtiden med våra yngre aktivister. Boel Bernmark, aktiv i Unga Socialister, talade om miljön och hur central vår kamp är för planetens överlevnad.
Och så fortsatte det, i stafettupplägget som stormötet hade: kamrater som berättade om kampen från 1980-, 90-, 00- och 10-talet, samt 2020-talet och framtiden, varvades med internationella tal från Amy Ferguson från vårt systerparti i norra Irland och Serge Jordan från ISA:s internationella ledning, musik och annat – samt en superinsamling.

50 år av kamp är inte lätt att sammanfatta. Alla har vi minnen och varje dag bildas nya. Samtidigt som vi driver kamp, stöttar strejkande lokförare och utmanar kapitalet förbereder vi oss.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!