OFFENSIV 50: Stormöte, seminarier, utställningar, workshop, FEST, middag, musik, dans

I tider av ökad rasism, klimathot och militarisering fyller den socialistiska veckotidningen Offensiv 50 år. Med detta firande är du med och bygger en motkraft, med hjälp av lärdomar från decennier av kamp, med internationell framåtblick och pepp. Dagen kommer innehålla seminarier för fördjupning, stormöte, filmer, utställningar, en underbar middag, bar, musik, dans och kamratskap.

PLATS: Rågsveds Folkets hus, Stockholm

DATUM: Lördagen 22 april

PROGRAM:
15:00 Parallella SEMINARIER:
– Vänsterstrategier mot ökad militarisering, repression och rasism. Panelsamtal mellan tidningarna Offensiv, Internationalen, Brand, Flamman och Fempers.
– Klimatkampen: hur får den fart?
– Facklig Offensiv, från arbetsplatsorganisering till vänsteropposition
– Socialistisk Feminism, våra kroppar våra liv.
17:00 Mingel och utställningar
17:30 STORMÖTET startar. Appeller, filmer, musik
19:00 MIDDAGEN startar
20:00 FESTEN fortsätter med musik, dans och kamratskap till midnatt.

ARTISTER och TALARE – PS läs mer på de intressanta presentationerna nedan – Bland de som framträder den 22 april finns: Arne Johansson// Boel Bernmark // Jan Hammarlund// dansgruppen Asov// Petri Myllykoski // Katja Raetz // Jonas Karlsson // Serge Jordan// Jonas Brännberg // Smilla Ubbe // Arne Müller // Liv Shange Moyo// Per Olsson// Katja Hildén// Marco Espwall // Leonidas Aretakis // Per-Åke Westerlund // Britta Brus // Vilgot Karlsson// DJ Mariana Silva Valera // Elin Gauffin // Andy Moxley // Anna-Klara Bratt // Amy Ferguson

BAKGRUND
Redan från starten 1973 fanns koppling till internationalen, det var det S-ledningen tog fasta på när “Offensivarna” blev uteslutna efter åtta nio år av vänsterfalang inom SSU. Dessförinnan hade tusentals ungdomar röstat för tidningens program för förstatligande av storföretagen under arbetarkontroll och hundratals hjälpt till att sälja tidningen.
På 1990-talet gick den svenska kapitalismen in i en dramatisk ekonomisk kris. Förborgligandet av socialdemokratin gick snabbt och Arbetarförbundet Offensiv var med och stötte upp olika proteströrelser såsom Elevkampanjen, Koalitionen mot rasism och Upprop för Rättvisa – för att 1997 byta namn till Rättvisepartiet Socialisterna. Detta år blev Offensiv veckotidning.
På 2000-talet har Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna varit viktiga krafter i rörelser mot nyliberalism, rasism, sexism och krig. Tillsammans med International Socialist Alternative, som har sektioner och grupper i 30 länder, reser vi den internationella solidariteten, visionen om en rättvis och fredlig värld baserad på gemensamt ägande och styre, samt maningen till kamp och motstånd i de påträngande dagsfrågorna som matpriser, våld och hyreshöjningar.
Den 22 april är alla som är lockade av socialismens idéer, och som tycker det är viktigt att vänstern samarbetar mot den rasistiska högerregeringen, välkomna till diskussion och fest. Redan tidigare samma dag hålls för medlemmar en konferens för namnbyte på partiet där ett förslag är Socialistiskt Alternativ.
Vi är mycket stolta av att ha lyckats komma ut med Offensiv i 50 år. Nu är vi fast beslutna att fortsätta bygga marxismen inom arbetarrörelsen och bland ungdomar. Offensiv behövs mer än någonsin. Som en röst för förtryckta, som ett stöd i att resa socialistiska svar, föra vidare lärdomar från arbetarhistorien, som en nyhetsspridare för den kamp som pågår, som en sammanlänkare av olika rörelser. Offensiv är kollektiv till sin natur med många olika skribenter, med många säljare och läsare som möts i dialog. Vi bjuder in till ett gemensamt firande.

Varmt välkommen!

BILJETTPRIS: 300 kronor (då ingår seminarier, stormöte, utställningar, workshop, konserter, middag, välkomstdrink)
Ungdomsrabatt (under 20 år): 200 kr

SWISH-NUMMER: 123 240 32 85, skriv 22 april som meddelande

PLUSGIRO: 87 96 49-2

ANMÄL ditt deltagande: maila till rs@socialisterna.org (betala biljettpriset på en gång eller senare).


Presentation 1. ARNE JOHANSSON & NATALIA MEDINA

Offensivs grundare Arne Johansson deltar självklart på firandet, och kommer berätta både om 1970-talet och den röda linje fram till idag:

”Offensiv startade för 50 år sedan som en marxistisk opposition inom SSU och S för ett socialistiskt övergångsprogram. Den respons vi fick blev för mycket för S-ledningen. På Offensivs 50-årsfirande kommer jag att berätta om vad som låg bakom häxjakten mot Offensiv och massuteslutningarna.”

Offensivs fotograf Natalia Medina ställer ut den 22 april:

”I tio av Offensivs 50 år har jag fotograferat kampen. Nu ska det bli oerhört kul att få visa dessa bilder i ett större format i samband med 50-årsfirandet. Det blir en utställning som visar hur starka vi är när vi kämpar tillsammans och som förhoppningsvis kan fungera som bränsle i den fortsatta kampen. Kanske kan du hitta dig själv på någon av bilderna.”


Presentation 2. JAN HAMMARLUND & BOEL BERNMARK

Jan Hammarlund spelar på Offensivs 50-årsfirande!

Denne älskade trubadur började spela 1972. Jan Hammarlunds gitarr och stämma har varit en del av kampen i över fem decennier: från kampen mot militärdiktaturen i Chile, till Vietnamrörelsen, gayrörelsen, i asylkampen, antirasismen, till otaliga arbetarkamper och antikrigsrörelser. Jan Hammarlunds senaste låt ”Violinen i Mosul” finns på YouTube.

Boel Bernmark från RS och Unga Socialister:

”Jag kommer att tala om hur vi unga har en viktig roll att spela i klimatrörelsen, eftersom det är vi som har ärvt den här planeten och katastroferna som redan är här, och som kommer att fortsätta om vi inte gör något. Skolstrejkerna för klimatet behöver kombineras med fler strejker på arbetsplatserna. Vi måste kämpa mot hela det ekonomiska systemet som har skapat klimatkrisen.”

——————————————————————————————–

Presentation 3. Asov, Smilla Ubbe, Ingrid Eriksson, Serge Jordan

Asov, förening för afrikanska kvinnor. Verkar för trygghet, empowerment och genusperspektiv i förorten. Bland annat med kampanjen ”Rör inte min kropp – jag bestämmer själv”. En av Asovs ungdomsföreningar kommer dansa den 22 april

Smilla Ubbe, konstnär, klimataktivist, aktiv i flera rörelser:

Jag ska prata om klimatrörelserna. Det är intressant med organisationsekologi, hur organisationer samverkar fast man har olika metoder. Som ett spektrum, och hur rörelserna utvecklas och kompletterar varann. Greenpeace var ju exempelvis radikala först, men när mer extrema dyker upp (som Just Stop Oil) så kan de förflytta sig, bli mer ”tillgängliga”. I Storbritannien har nyligen Extinction Rebellion sagt att ”vi lägger av”, men det är ett media-stunt. Egentligen lägger de om strategin, satsar på massmobilisering.”

Ingrid Eriksson, 19 år i Umeå kommunfullmäktige:

”Jag kommer att tala på stormötet om hur vi erövrade platserna i Umeå kommunfullmäktige och lärde oss att använda dem för att organisera kampen på gator och torg. Kampuppsvinget i hela Sverige på 90-talet var enormt och det finns väldigt mycket att ta med sig från denna tid.”

Serge Jordan – är en av de internationella gästerna som kommer till Offensivs 50-årsfirande. Han sitter i International Socialist Alternatives ledning och kommer att ge inspiration från arbetarkampen i andra länder. Serge har sitt ursprung i Belgien och kommer att ta upp både om generalstrejker där och den accelererande masskampen i Frankrike. Serge är nu verksam i Indien och var även med i en ”hartal” – en obegränsad riksomfattande generalstrejk – på Sri Lanka förra året.


Presentation 4. Panelsamtalet mellan vänstertidningarna

Den 22 april tar sig Anna-Klara Bratt från FemPers, Leonidas Aretakis från Flamman, Marco Jamil Espvall från Internationalen och Per Olsson från Offensiv ann den angelägna uppgiften att – med Liv Shange Moyos hjälp – diskutera ämnet Vänsterstrategier mot ökad militarisering, repression och rasism.

———————————————————————————————————————————-

Presentation 5: Amy Ferguson och Petri Myllykoski

Amy och Petri inleder seminariet Facklig Offensiv, från arbetsplatsorganisering till vänsteropposition.

Amy Ferguson är barista och klubbordförande för Unite the Union Hospitality på Nordirland. Amy kommer att berätta om den enorma strejkvåg som har svept fram över Storbritannien, men också om hur fackföreningar har mobiliserat och enat arbetare för att stoppa hotet om sekteristisk splittring och nytt våld mellan de olika arbetarklass-samhällena på Nordirland.

”Jag ser fram emot att dela lärdomar, tips och erfarenheter med fackligt aktiva och arbetare i Sverige”

Petri Myllykoski är bussförare, huvudskyddsombud och fackligt aktiv inom Kommunal.

”Det har varit försämringar på arbetsplatserna i Sverige i 30 år. Det krävs en starkare organisering och samordnad kamp för att ändra på den utvecklingen. Det måste starta någonstans, och jag hoppas att diskussionerna på det fackliga seminariet på Offensiv 50 kan bidra till det”

———————————————————————————————————————————-

Presentation 6: Britta Brus & Offensiv-utställningen

Estradpoeten och hyresaktivisen Britta Brus kommer sätta färg på stormötet och festen. Också blir det en utställning med highlights av Offensivframsidor genom tiderna.

———————————————————————————————————————————-

Presentation 7: Andy Moxley (ISA), Reza Rahimi och Per-Åke Westerlund

Andy Moxley från ISA (International Socialist Alternative), Rättvisepartiet Socialisternas international:

” I USA kämpar Socialist Alternative med Amazonarbetarna för facklig organisering och mot högerns attacker på abort- och hbtq+-rättigheter. Kapitalismens kriser förstärker varandra. Arbetarkampen behöver verkligen ett socialistiskt perspektiv.

När Reza Rahimi äntligen efter sju års kamp fick uppehållstillstånd i höstas var glädjen stor bland alla som har stått på otaliga demonstrationer tillsammans. På Offensiv 50 kommer vi att få höra om limbot som flyktingar sätts i, om asylrätten, livet, kärleken och kampen.

Per-Åke Westerlund från Rättvisepartiet Socialisterna:

”Jag gick med i Offensiv när jag var 20 år och utbildade mig till journalist. Tre år senare började jag på Offensivs redaktion, men när folk frågar säger jag att jag är socialist och aktivist. Den 22 april ska jag prata om 1980-talet; vi läste Marx, drev suveräna internationella kampanjer och besökte varenda strejk.

—————————————————————————————————————————-

Presentation 8: Myriam Poizat-Marouki, Mehrnosh Shafiee, Katja Raetz

Till seminariet Socialistisk feminism – våra kroppar våra liv, har vi tre inspirerande talare.

Myriam Poizat-Marouki – ROSA och Socialist Party spelade en ledande roll i rörelsen som ledde till att abort legaliserades på Irland 2018. ROSA har framgångsrika kampanjer mot mäns våld mot kvinnor och mot rasismen. 250 personer slöt upp på stormötet No Pasaran tillsammans med Trans and Intersex Pride.

Mehrnosh Shafiee – SHORA betyder rådet till försvar för det iranska folkets frihetskamp och har erfarenheter från 1979 och framåt. Vi kommer att få höra varför Kvinna Liv Frihet blev ett feministiskt slagord över hela världen och vad som händer nu med arbetarupproret i Iran.

Katja Raetz – Med erfarenheter från vårduppror, fackliga strider och Rättvisepartiet Socialisternas alla kamper kommer Katja att tala om varför den socialistiska feminismen behövs för att kvinnokampen ska kunna slå tillbaka efter bakslagen mot Metoo och från högern.


Presentation 9: MAXAD DJ och författare med NY BOK

Mariana Silva Valera ”Jag är textilkonstnär, vävare och DJ. Min specialitet är Latin & Afrobeat. Rytm är min största last, musik som höjer pulsen, som är oemotståndlig, den som får din kropp att börja rycka och tar dig till dansgolvet.”

Arne Müller – är journalist och författare till sex böcker. Går allt som planerat kommer den sjunde boken att komma rykande färsk från tryckeriet direkt till Rågsveds Folkets Hus. Med titeln ”Norrsken, drömmen om den gröna industrin” förstår vi att klimattemat fortsätter. Arne ger oss argument mot den starka lobby som påstår att kapitalismen själv kommer att kunna lösa klimatomställningen.

Presentation 10: STORMÖTE för ett socialistiskt alternativ & EKONOMIINSAMLING

Elin Gauffin ”Jag och Jonas har den stora glädjen att vara festkvällens ciceroner på den vindlande färden
som började i en studentförening i Umeå 1973.
– 12 appelltalare kommer att skapa en stafett under stormötets tema Ett socialistisk alternativ till kapitalismens kriser, där de historiska talarna täcker ett årtionde var – 1970-talet, 80-talet, 90-talet, 00-talet, 10-talet och 2020-talet. Dessa varvas med framtidstalarna som är yngre och som siktar in sig på hoppet och socialismen, på klimat och framtiden, hyreskampen och kvinnorna, sångerna som stärker oss, antirasismen, krigsmotståndet och den internationella solidariteten.”

Jonas Brännberg ”Det är svåra politiska tider som kräver ett samlat motstånd. Under dagen kommer hotet mot Offensivs och alla vänstertidningars, presstöd att beröras, men också möjligheter – som att Rättvisepartiet Socialisterna ska byta namn denna dag och att vi kommer att flytta till en ny partilokal under hösten. Framför allt kommer den 22 april att inspirera till nya kampinitiativ. Förnyade tag i klimatkampen, antirasism och arbetar- och elevkamp, uppkoppling till den globala socialistiska feminismen och mycket mer.”

”Allt detta kommer att kosta pengar. Målet för insamlingen är 150 000 kronor. Vill du redan nu bidra ökar det våra chanser att nå målet den 22 april.”

50-årsinsamlingen startar nu!

MÅL: 150 000 kronor

SWISH: 123 240 32 85

PLUSGIRO: 87 96 49-2

Skriv ”50-årsinsamling” i meddelanderutan.


Presentation 11: Maten, rappen, talen, konsten, ISA!

Carmen R Blomstrand
Den 22 april byter Rättvisepartiet Socialisterna namn. En massa gamla banderoller kommer att behöva skrotas och nya tillverkas. Textilkonstnären Carmen R Blomstrand leder en workshop där de gamla banderollerna återanvänds för att skapa en ny första maj-banderoll med det nya namnet, byggd av historien. Och du kan vara med och skapa!

Amer Mohammed Ali
Är från Rättvisepartiet Socialisterna Väst kommer att berätta om sina erfarenheter från kampen i Göteborg, inklusive den legendariska antirasistiska demonstrationen mot NMR på Heden och kampanjerna för att rädda bostäder, skolor och simhallar.

Ray Marx
Ray Marx är en raptivist och klasskampsrappare från Sápmi som droppar analyser av kapitalets oförmåga att eliminera sina egna kriser, synen från gatan och de drabbade – folket.
Ray Marx ger ett socialistiskt svar på historiska och dagsfärska händelser via rim och mikrofon. Låt kampens alarm runga från mun till öra, från gatan till vardagsrummet, från högtalarna på torget, från studion åter till er som kämpar på gatorna.

Yasmin Morag
Med rötter i Israel/Palestina, nu boende i Wien, kommer Yasmin att tala om den massiva folkliga revolt som möter den israeliska regeringens försök att avskaffa den demokrati som finns, men också om den internationella konferensen med ROSA – International socialist feminists, som hon var värd för nyligen.

Vilgot Karlsson
Från Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister:
– Jag är supertaggad inför Offensiv 50 år. Det är ett historiskt och helt unikt evenemang som firar 50 år av kamp och som blickar framåt på 50 år till!

Maten på vårt buffébord:
• Stifado; grekisk gryta på högrev, sidfläsk,
rökt oxbringa, körsbärstomater och oliver.
• Indisk kyckling.
• Rostbiff.
• Fransk potatissallad, bönsallad, kikärtsbollar (veganskt).
• Basmatiris med saffran och berberibär (veganskt).
• Ajvar relish böngryta (veganskt).
• Tabbouleh, marinerade oliver, hummus och libabröd (veganskt)
samt tzatziki.
• Smördegsknyten, salladsost.
• Quiche Lorraine-paj, grönkålspaj och svamppaj (veganskt).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!