Östersund och hela Jämtland mot rasism

”Angiveri, tvi, tvi, tvi”, skanderades under marschen (Foto: Andrew Herbert).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Lördagen den 16 september tågade cirka 200 personer genom Östersund i protest mot rasism, Tidöavtalet och angiverilagen.

Talkörerna ropade bland annat ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”, ”Angiveri, tvi, tvi, tvi” och ”Ingen rasism på våra gator.” Längs demonstrationsvägen stod folk och gav oss tummen upp.
Efter demonstrationen samlades vi på Stortorget och lyssnade på några talare. De flesta talarna tog upp civilsamhällets avgörande betydelse för de asylsökande i dagens politiska klimat. Sabine Gruber, chefredaktör för FARR:s tidskrift Artikel 14, citerade en ung asylsökande:
– I Sverige dödar man inte med vapen, här dödar man med pennan.

För bibliotekarien Milia Rahman-Olsson stockade sig rösten när hon berättade om barn som fann trygghet på biblioteket: ”Hur ska jag kunna ange dem?”
Talen inramades av sång med en barnkör från Racklövska skolan i Järpen som sjöng en specialskriven sång under ledning av Elisabeth Rolandsson.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!