”Översvämmade sjukhus, fulla bårhus”

Skadade palestinier i överfulla akuten på Al-Shifa-sjukhuset i Gaza city efter israeliska flyganfall (Foto: CC BY-SA 3.0).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

”Sjukhusen är översvämmade av patienter, amputationer och operationer utförs utan ordentlig bedövning, och bårhusen är fulla av döda kroppar”, rapporterade Läkare Utan Gränser från helvetet i Gaza i lördags. På tisdagen hade de allt intensivare bombningarna dödat 8 300, varav 3 600 barn, med 20 000 skadade.

Den väntade stora markinvasionen har ännu inte inletts, och mycket pekar på att det snarare handlar om en gradvis upptrappning. Kriget kan nu bli långvarigt, vilket är ännu ett tecken på en ny nivå jämfört med tidigare krig mot Gaza.
Belägringen och blockaden har omänskliga effekter. En miljon av de 2,2 miljoner invånarna har tvingats på flykt från norr till söder i Gaza som bara är 4,5 mil långt. Införsel av mat, el, bränsle och mediciner har stoppats. 12 sjukhus och 32 vårdcentraler har stängts, och de återstående saknar både bränsle till elgeneratorer och mediciner.
Mer än var tionde byggnad har totalförstörts, däribland 200 skolor, varav 29 som drevs av FN.

Direkt efter Hamas attack den 7 oktober, som dödade 1 400 inne i Israel, mobiliserade Israel 320 000 soldater, den största mobiliseringen någonsin. Premiärminister Netanyahu talade om en massiv markinvasion för att krossa Hamas, den högerislamistiska organisation som styr Gaza och organiserade attacken.
Efter drygt tre veckor har de israeliska trupperna ännu bara avancerat 3-4 kilometer in i Gaza. Istället dominerar terrorbombningar och artilleri, tillsammans med det allt hårdare stryptaget. Flera faktorer har hittills hållit tillbaka den stora invasionen:
• Trycket från familjer och andra som oroas över de 230 i gisslan hos Hamas.
• Risken för ett utvidgat krig.
• Oro över stora egna förluster i markstrider mot ett förberett Hamas med 30 000-40 000 stridande.
• Varningar från Västallierade om de globala politiska konsekvenserna av katastrofen i Gaza.

Den israeliska statens förtryck är en del av den globala kapitalismen och imperialismen. Hamas attacker mot civila, band till diktaturer och högerislamism leder inte till seger.

Den israeliska staten har gett olika och ibland motstridiga uppgifter om sina krigsmål. Men enligt Expressen den 31 oktober ska ett mål vara att ”tvångsförflytta palestinier till Sinaihalvön i Egypten”.
Det är knappast möjligt att helt krossa Hamas, och effekten kan istället bli som efter USA:s krig i Afghanistan och Irak med talibanerna tillbaka och uppkomsten av IS.
Hamas har också klarat av att genomföra fortsatt raketbeskjutning mot Israel. Hamas terrorattack den 7 oktober, med fler döda än någon gång sedan 1948, gör att regeringen än så länge har stöd för kriget. Det betyder inte att Netanyahus regering – med både extremhöger och den tidigare oppositionen – har ett starkt stöd.
Ovanpå massprotesterna mot regeringen under hela 2023 kommer nu ilskan över alla svikna löften om trygghet och att Hamas stod under kontroll. Ministrar som har besökt byar i söder eller arbetsplatser har buats ut och jagats bort.

För palestinier och alla som stödjer kampen mot Israels ockupation, bosättningar och förtryck handlar det idag både om att bokstavligen överleva, men också att dra lärdomar.
Den israeliska statens förtryck är en del av den globala kapitalismen och imperialismen. Hamas attacker mot civila, band till diktaturer och högerislamism leder inte till seger. För att vinna behövs en demokratisk massrörelse som kämpar mot krig och ockupation, för ett socialistiskt Palestina med appeller till arbetarklassen internationellt.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!