Ökad risk för ett större krig

USA:s utrikesminister Blinken och Israels president Herzog. USA-imperialismen har tvingats att drastiskt öka sin närvaro i regionen (Foto: CC BY-SA 3.0).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Det krig som inleddes den 7 oktober har dragit in alla imperialistiska makter och block. Risken för ett utvidgat krig är stor.

USA-imperialismen har tvingats att drastiskt öka sin närvaro i regionen. Washington har nu två hangarfartyg (med plats för 50-75 stridsflygplan vardera) och över 30 000 soldater, med baser i Bahrain och Qatar.
Qatar har ingått flera avtal med Israel om bistånd till Gaza, underförstått som ett led i att stabilisera Gaza något. När Qatar nu kritiseras för att ha finansierat Hamas svarar regimen med att hänvisa till att Hamas högkvarter i landet upprättades med USA:s välsignelse.

Parallellt med det kalla krigets strider i Ukraina och upptrappning runt Taiwan finns det nu en risk för ett nytt krig i Mellanöstern.
De inblandade regimerna har egentligen inget kortsiktigt intresse av krig, men de ökade motsättningarna har sin egen dynamik. Helt klart är att krigsrisken har ökat.
Det kalla krigets andra part, den kinesiska imperialismen, har ökat sitt inflytande i regionen via handel, ekonomi och diplomati. Beijing har inte fördömt Hamas attack, och Hamasledare har besökt Putin i Moskva.
USA och EU har gjort sitt fulla stöd till Israel helt klart, även om de på grund av opinionen och politisk oro tvingas göra vissa markeringar om att ta humanitära hänsyn.

Den största orosfaktorn för Washington och Netanyahus regering är hur regimen i Iran och dess allierade i Libanon, Hizbollah, kommer att agera. Irans president har varnat för att Israel har ”passerat röda linjer” som måste besvaras.
Iranstödda grupper har skjutit raketer mot USA-trupper i Syrien och Irak, samt mot Israel, vilket har bevarats med bombflyg från både USA och Israel.
Hizbollah är en starkare militär kraft än Hamas. I kriget 2006 tvingades den israeliska armén att acceptera eldupphör utan att ha besegrat Hizbollah. Nu har Netanyahu utlovat att totalt förstöra Libanon.
Hittills har Hizbollah skjutit raketer mot norra Israel, men långt ifrån med sin fulla kapacitet. Ledare för Hamas, Hizbollah och Islamiska Jihad höll förra veckan ett toppmöte i Libanon. Även Huthimilisen i Jemen, som stöds av Iran, har skjutit raketer mot Israel.

Ett utvidgat krig skulle få stora effekter i hela världen. Den militarisering som har exploderat med Ukrainakriget skulle trappas upp ytterligare. Produktionen av vapen och ammunition kommer att stegras.
Samtidigt kommer protesterna mot kriget att växa. En antikrigsrörelse liknande den mot USA:s krig i Irak kan utvecklas.
Även världsekonomin kan skakas. Världsbanken varnar för att oljepriset kan bli upp till 150 dollar per fat, nästan en fördubbling. Det skulle också drastiskt öka livsmedelspriserna. Även detta sker ovanpå de stora omskakningarna från Ukrainakriget, pandemin och det nya kalla kriget.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!