Oviken: ”Kommer att kämpa in i kaklet mot gruvplanerna”

Aura Energy vill inte endast bryta vanadin i Sverige utan även uran.
(Foto: CC)
Läs mer: Oviken: ”Kommer att kämpa in i kaklet mot gruvplanerna”

av Sigbritt Herbert // artikel i Offensiv

Naturskyddsföreningen, i samarbete med Jämtlands gruvgrupp, anordnade helgen den 8-9 juni en inventering av växt- och djurliv i det område som närmast berörs av Aura Energys planer på brytning av vanadin i Oviken. Med på inventeringen var också Jämtlands skogsgrupp, som bistod med god kunskap om växter och djur.

Över en fika pratade jag med Jenny Persson som är aktiv i motståndet mot gruvan. Vi pratade om hur inventeringen hade varit.

På lördagen samlades ett trettiotal personer som delade upp sig i mindre grupper och gav sig ut i naturen. På söndagen var vädret sämre, med regn och kyla. Då kom det inte lika många, 7-8 personer.

Jenny var glad över vad de har åstadkommit och trodde att de hade hittat saker som de kunde använda i motståndet. ”Nästan så fort vi klivit ur bilarna fick vi syn på en violett guldvinge.” Det är en ovanlig fjärilsart. Ovikenbygdens kalkrika våtmarker, som de inventerade, är rika på orkidéer, både vanliga och mindre vanliga. Till de mindre vanliga hör knärot, korallrot och spindelblomster som de hittade.

Aura Energy har beställt en miljökonsekvensbeskrivning. Enligt Jenny får man vad man betalar för och bolaget är inte intresserat av ett alltför grundläggande arbete. En fullgod inventering tar cirka tre år. Gruvgruppen är nu rädd för att bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte kommer att vara heltäckande.

Gruvgruppen planerar fler inventeringar vid andra tidpunkter på året. De uppmuntrar också enskilda att gå ut på egen hand och se vad de hittar.

Jenny berättade att någon i gruppen vid ett tillfälle frågat var dagbrottet skulle vara. ”Vi står mitt i det”, var svaret. Aura Energy skröt vid ett informationsmöte i höstas över hur de skulle återställa marken så att det inte skulle märkas att det varit ett dagbrott där. De skulle bland annat återplantera skog.

På grund av att grundvattennivån kommer att ändras vid brytning blir det omöjligt att återställa marken eftersom det rör sig om våtmarker som det har tagit naturen lång tid att skapa, sedan får bolaget säga vad det vill.

Ovikenborna har bestämt sig för att kämpa ända in i kaklet. Är det något som jämtar är kända för, så är det envishet.

Kampen fortsätter.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!