Pågatågen: Strid mot Arrivas påtvingade deltidsförslag

Arriva hotar att säga upp de som inte går med på hyvlingen (Foto: Wikimedia Commons).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Det privata tågbolaget Arriva som bland annat driver kollektivtrafiken i Skåne med Pågatågen hotar sedan någon vecka drygt 400 heltidsanställda lokförare och tågpersonal med uppsägning om man inte går med på att gå ner i arbetstid till 80 procent med motsvarande sänkt lön.

I ett brev till de anställda vill man att de ska ta ställning till att antingen minska arbetstiden och lönen med 20 procent eller bli av med sitt jobb. Arriva vill ha svar innan den 12 oktober.
Anledningen till Arrivas hot är att bolaget har tappat intäkter på grund av covid-19 och nu vill man kompensera detta med lönesänkningar och hot om avsked.

Nu har fackledningarna för Seko och ST, som organiserar de anställda, gått ut och uppmanat sina medlemmar att inte gå med på Arrivas förslag. 
Ola Brunnström, fackligt förhandlingsansvarig för Seko-klubb Pågatåg, säger till tidningen Sydsvenskan: ”Vi uppmanar våra medlemmar att tacka nej. Om Arriva har ont om pengar är de i samma sits som många andra företag. Den bördan bör inte läggas på de anställda”.
Fackklubbarna förbereder sig nu på en konflikt och eventuell strejk för att behålla jobben utan lönesänkningar. På Seko-klubbens digitala stormöte  för någon dag sedan restes krav på strejk från många av medlemmarna.
Det är rätt väg att gå. För att rädda jobben och stoppa Arrivas utpressningstaktik måste medlemmarna mobiliseras. Seko- och ST-klubbarna måste gemensamt organisera motståndet, söka stöd hos andra fackklubbar och förbereda sig för strejk för att kunna segra mot Arriva. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv står helhjärtat på de anställdas och fackets sida i kampen mot de privata tågbolagen. 
• Inga uppsägningar på Pågatågen.
• Inga uppsägningar med corona som skäl.
• Bra och gratis kollektivtrafik till alla i offentlig regi.
• 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!