Pendelupprop mot högerpolitiken

av Per-Åke Westerlund

”Vi behöver facklig kamp och en politisk röst”, förklarar Freddy Soto (foto: Per-Åke Westerlund).

SEKO:s pendelklubb i Stockholm antog på sitt årsmöte enhälligt ett mycket skarpt upprop mot januariavtalet och högerpolitiken. Flera andra klubbar har nu anslutit sig.

Freddy Soto, skyddsombud och aktiv i fackklubben, förklarar:
– Människor måste förstå att dagens politik drabbar arbetarklassen. Vi behöver facklig kamp och en politisk röst.
– Januariavtalet var droppen i en politisk trend av ständiga försämringar för arbetare: privatiseringar, arbetsrätt, strejkrätt. Vi tycker också att Vänsterpartiet skulle röstat nej till den här regeringen.

Pendelstädarna har tagit strid mot sämre villkor flera gånger de senaste åren, bland annat med en vild strejk 2016. Ifjol ledde kampen till att tågbolaget MTR pressades att ta över städningen från det ökända Solreneriet. Men kampen fortsätter, bland annat mot att MTR hyrt in andra städare.
Flera andra klubbar har antagit pendelklubbens uttalande, inom Elektrikerna och andra klubbar i spårtrafiken. Nu planeras ett större möte för att knyta samman motståndet. ”Att det som behöver göras måste göras tillsammans och bygga på enighet bland oss som förlorar på den nuvarande politiken”, som det står i uppropet.

Nedan följer en något förkortad version av Seko Pendelklubbens uttalande från årsmötet den 22 februari:


”(…) När riksdagen röstade fram Löfvens minoritetsregering skapades ett nytt läge i svensk politik. Vi har nu åtta partier som de facto accepterar ökade klassklyftor, obegränsade privatiseringsvinster i välfärden, försämrad arbetsrätt, strejkförbud, marknadshyror och skattelättnader åt de förmögna. Ja, listan kan göras lång.
(…) Att LO-förbunden säger ja till höjd pensionsålder och strejkförbud och i valrörelsen bidrar ekonomiskt till ett parti som så fullständigt glömt bort sina rötter gör inte saken bättre. Det saknas helt enkelt politiska och fackliga företrädare som står fast vid löftena till oss som bär upp samhället med vårt arbete.
Vår egen arbetsplats, pendeltågen i Stockholm, privatiserades av ett enigt landstingsfullmäktige. Trots att vår fackklubb sedan dess har drivit kravet på en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse kan vi konstatera att inget parti har samma agenda. Vi är övertygade om att detsamma gäller för en majoritet av de anställda inom den offentliga sektorn. (…)

Vi kan bara konstatera att det råder ett jättelikt gap mellan de politiska företrädarna och oss som arbetar inom kollektivtrafiken, på byggen, sjukhus, fabriker, daghem o s v. Vi är tillbaka till 1800-talet när arbetarna i vårt land insåg att inget stöd fanns för en lösning av behoven och kraven man ställde – annat än i de egna leden.
SEKO Pendelklubbens årsmöte antar detta upprop som riktas till klubbar, sektioner, repskap och dess medlemmar.
Vi sitter inte inne med svaren på vad som måste göras och hur det ska ske. Men en sak vet vi! Att det som behöver göras måste göras tillsammans och bygga på enighet bland oss som förlorar på den nuvarande politiken.
Vi sträcker ut vår hand och finns det intresse från annat håll har vi för avsikt att bjuda in till ett möte där vi förutsättningslöst diskuterar det politiska läge som vi har hamnat i. Vad det sedan leder till är upp till oss.
Hjälp oss sprida detta upprop till kollegor och fackliga lokalorganisationer! Intresserade av kontakt med SEKO Pendelklubben kan skriva till pendeluppropet@gmail.com gärna innan den 15 april.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!