Personal vägrades skyddsutrustning

Det är skandalöst att arbetsgivarna förvägrar sina anställda skyddsutrustning i misstänkta covid-19-fall (Foto: CC0).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Covid-19 har spridit sig på äldreboenden och inom hem­tjänsten i Norrbotten. Men efter protester i media och skyddsstopp från Kommunal har rutinerna stramats upp. Om det räcker för att hålla nere smittspridningen återstår att se.

På ett äldreboende i Gällivare har fem personer dött i misstänkt covid-19 och Gällivare har idag (den 21 april) 33 misstänkt smittade inom äldreomsorgen, utöver de som är inlagda på sjukhus. Även i Boden sägs många misstänkta dödsfall finnas. Eftersom tester i äldreomsorgen börjat göras först nu vet ingen de exakta siffrorna. 
Kiruna hade redan den 17 april ”uppemot 20” bekräftade fall inom äldreomsorgen. Där har också den största skandalen ägt rum i hanteringen av smittan. I ett fall förvägrades personal skyddsutrustning hos en brukare i hemtjänsten vars partner visade tydliga tecken på covid-19 (något som senare bekräftades hos både partnern och brukaren). Till slut tvingades Kommunal lägga ett skyddsstopp, men då var det av allt att döma för sent. 

Minst två ur personalen som hade arbetat hos den aktuella brukaren har insjuknat i trolig covid-19 (personalen förvägrades test av arbetsgivaren) och personal som har arbetat hos den aktuella brukaren utan skyddsutrustning (bara gummihandskar och skoskydd) har gått vidare till andra efteråt. 
På grund av skyddsstoppet flyttades brukaren till ett boende – och där fortsatte personal att arbeta nästan en vecka utan skyddsutrustning, trots att personal hade vittnat om att brukaren hade hosta! Sedan dess har rutinerna skärpts och nu ska sjuksköterska bedöma behov av skyddsutrustning vid minsta symptom.
I andra kommuner har också rutinerna skärpts, med till exempel speciella covid-19-team i hemtjänsten i Gällivare.  Gällivare behandlar också alla med minsta symptom som om de vore covid-19-smittade. Tack vare egen produktion av skyddsutrustning säger de sig ha ”ett bra krislager”.

Många kommuner är förtegna om hur omfattande smittan är, men det är ändå klart att smittade finns i äldreomsorgen i nästan varenda kommun i länet.
– Även om Luleå kommun inte har sänkt kraven på skyddsutrustning som andra delar av landet så finns det stora brister. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna har föreslagit flera olika åtgärder. Redan i mars föreslog vi att timvikarier skulle erbjudas anställning för att kunna öka bemanningen och till exempel göra så att färre personer träffar varje brukare i hemtjänsten, säger Jonas Brännberg, som sitter i Socialnämnden för Rättvisepartiet Socialisterna, och fortsätter:
– Vi föreslog också egen tillverkning av skyddsutrustning om det inte gick att köpa in, samt att Socialnämnden måste träffas oftare för att bättre kunna följa utvecklingen.

– På senaste mötet föreslog vi att personal i äldreomsorgen i så stor utsträckning som möjligt bär munskydd när de besöker brukare, och återigen att om det inte finns möjlighet att köpa in munskydd undersöka möjligheten att producera egna. Det här är jätteviktigt eftersom det kommer så tydliga signaler om att många bär smittan utan symptom och kan föra den vidare. Enda sättet att hantera detta i nuläget är att anta att all personal är potentiella smittbärare.
– Tyvärr har våra förslag röstats ned – inte ens Vänsterpartiet har stöttat oss. Istället satsade kommunledningen på presentkort till alla anställda för att stötta lokala företag, avslutar Jonas Brännberg.

Rättvisepartiet Socialisternas förslag har stöd hos personalen. När nyheten om presentkorten kom protesterade personal och sa att ”det gör ont i hjärtat”. 
– Ge vikarier fasta scheman, så vi slipper beställa vikarier från Time care-poolen. Det kan minska risken för smittspridning eftersom de flesta vikarier från TCP jobbar på flera olika ställen, sa Chatmanee Vimuktanon, som jobbar inom hemtjänsten, till NSD den 19 april.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!