RIV FORT EUROPAS DÖDLIGA MURAR

Ledarkommentar ur veckotidningen Offensiv

I början av oktober är det precis tio år sedan som 368 människor på flykt drunknade utanför den italienska ön Lampedusa. Den fruktansvärda katastrofen följdes bara en vecka senare av ytterligare en katastrof när en båt med flera hundra människor på flykt undan kriget i Syrien kapsejsade i Medelhavet och nära 300 flyktingar drunknade.

”Aldrig mer” sa EU-ledarna efter dessa katastrofer, för att sedan bygga nya dödliga flyktingmurar, dra ner på räddningsinsatserna och kriminalisera stöd och hjälp till flyktingar.

Sedan 2014 har närmare 30 000 människor dött när de har försökt nå Europa, varav merparten (drygt 26 000) har drunknat i Medelhavet som blivit dödens hav och den så kallade centrala Medelhavsvägen förblir världens farligaste flyktväg. Men det är den enda väg som finns kvar efter att andra har stängts av EU-regeringarnas allt brutalare flyktingpolitik. År 2023 är på väg att bli ett av de dödligaste. Hittills i år har Medelhavet blivit en grav för fler än 2 000 människor på flykt, vilket är fler än under vart och ett av de föregående fyra åren.

I takt med att nya flyktingmurar har byggts har allt fler flyktingar tvingats att försöka nå Europa genom att ta sjövägen från Tunisien till Lampedusa, som inte har fått några extra resurser för att ta emot de tusentals flyktingar som anlänt. Endast med hjälp av frivilliginsatser kan flyktingar som har anlänt till ön få mat och skydd.

År 2015 och 2016 var det omkring 8 procent av de på flykt som anlände till Lampedusa – idag omkring 70 procent. Rekordmånga 108 miljoner är idag på flykt i världen, och bara en bråkdel av dem försöker nå ett EU-land – och ännu färre får skydd och asyl inom EU:s gränser.

Det är sanningen bakom den påstådda ”flyktinginvasionen” till Lampedusa och Italien. Den italienska högerregeringens omänskliga flyktingpolitik är också EU:s.

”Under sitt besök på den italienska ön Lampedusa verkade von der Leyen (EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen) och Meloni (Italiens premiärminister Giorgia Meloni, från högerextrema Italiens bröder) vara överens när det gäller flyktingpolitiken”, rapporterade tyska Deutsche Welle i måndags. Det enda som von der Leyen sade sig ha invändningar mot var det italienska förslaget om att stoppa flyktingar till havs med hjälp av flottans kanonbåtar.

I juli blev Tunisien ytterligare ett land som fick EU-pengar för att hindra människor på flykt från att korsa Medelhavet. Detta trots att den tunisiska polisen, militären och nationalgardet, inklusive kustbevakningen, har begått allvarliga övergrepp mot svarta afrikanska migranter, flyktingar och asylsökande.

”Tunisien är varken en säker plats för de som fångats upp eller räddats till havs, eller ett ’säkert tredje land’ dit asylsökande kan skickas” (människorättsorganisationen Human Rights Watch den 19 juli).

EU:s flyktingpolitik utfärdar en dödsdom mot tusentals som tvingats att lämna sina hem på grund av krig, klimatrelaterade katastrofer, fattigdom och förtryck. Istället för säkra flyktvägar flyttas Fort Europas murar allt längre bort från Europa, och frivilligorganisationers räddningsinsatser till havs motarbetas samt kriminaliseras.

Därför säger Socialistiskt Alternativ och Offensiv:

• Återinför asylrätten – permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeåterförening.

• Töm lägren. Flyktingar ska garanteras boende och smittskydd samt rätt att resa vidare till ett annat EU-land för att söka asyl och skydd.

• Stoppa utvisningarna till krig och förtryck. Riv Fort Europas dödliga murar och stängsel.

• Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp EU:s återvändaravtal och samarbete med exempelvis Libyens miliser och Erdoğans regim. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken och kriminaliseringen av stöd- och räddningsinsatser.

• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.

• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.

• Global kamp mot imperialismens plundring – för en socialistisk värld i fred och frihet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!