Röster från Socialistiskt Alternativs sommarläger

Ett fantastiskt läger som inte minst lyftes av det internationella deltagandet från brittiska och tyska kamrater.
(Foto: Natalia Medina)
Läs mer: Röster från Socialistiskt Alternativs sommarläger

Offensiv har pratat med Moaaz Mohamed från Socialistiskt Alternativ och Unga Socialister i Luleå.

Hur upplevde du Socialistiskt Alternativs sommarläger?

– Jag tyckte att lägret var jättebra och jättekul. Diskussionspassen var bra, för vi fick diskutera många olika viktiga ämnen. Det var också roligt att få träffa kamrater från hela landet. Schemat funkade bra, det var inte för mycket eller för lite, utan bra balanserat.

Vilket ämne var mest intressant?

– Stormötet om CWI och ISA, vår internationals femtio år av historia var väldigt intressant. Jag är väldigt intresserad av historia i allmänhet, så det var kul att koppla det till vår organisation.

Vilgot Karlsson

Dagbok från lägret 13 till 16 juni

Torsdag: Efter en lång bilresa kommer vi fram till vandrarhemmet klockan 18. Vi blir tilldelade våra rum och serveras middag direkt.

Efter det kickstartar lägret igång med en stormöte om klimatet. Det är väldigt intressant och jag får bland annat lära mig skillnaden mellan vad SAV vill göra åt klimatet och exempelvis Vänsterpartiet.

När mötet är slut får vi skriva upp oss på olika arbetsuppgifter som att hjälpa till med maten, diska och vara nattvakt. Alla hjälps åt för att lägret ska fungera. Vi går sedan på en liten promenad till havet och utforskar omgivningarna innan det är dags att sova.

Fredag: Vi serveras frukost klockan 7:30 och sedan börjar lägrets första seminarier. Man får välja att vara med på seminarium om alienation, Vad ät fascism? eller Palestinafrågan. Jag är med på diskussionen om alienation, hur arbetare blir mer och mer distanserade från sitt arbete och bara arbetar för att få en lön att kunna leva på. Vi kopplar även detta till skolan och hur elever inte är i skolan för att lära sig, utan för att få ett betyg.

Efter att seminarierna avslutas äter vi lunch och sedan har vi en ledig eftermiddag. Några går till havet för att bada eller den närliggande campingen för att köpa glass. Andra går på promenad i skogen eller stannar på vandrarhemmet och socialiserar. Efter middagen är det dags för dagens möte som handlar om CWI/ISA:s 50-åriga historia och hur vi kan lära oss av den.

Efter mötet grillar vi korv och marshmallows, och vi har även bastun på campingen bokad. Jag är nattvakt första passet fram till klockan 3 innan jag byts av och får gå och lägga mig.

Lördag: Precis som fredagen börjar dagen med frukost och sedan seminarier. Jag går på det om dialektisk materialism, där jag får lära mig väldigt mycket eftersom jag över huvud taget inte visste vad dialektisk materialism är. Jag får även testa på att vara ordförande.

Efter lunchen har vi återigen en ledig eftermiddag där jag mest vilar, eftersom jag varit nattvakt och även ska vara det inatt. Sedan är det middag innan jag går på seminarium om strejkrörelsen som har växt fram i USA och Storbritannien och hur den visar på ett steg i rätt riktning för arbetarrörelsen.

Efter det mår en kamrat dåligt och jag följer med honom till akutmottagningen som bara är 20 minuter bort. Efter en lång väntan får vi åka tillbaka till lägret och sova.

Söndag: Eftersom jag följde med till akutmottagningen natten innan, missar jag tyvärr de sista seminarierna på morgonen för att sova och städa rummet vi har vistats i.

Jag hinner däremot vara med på lunchen och det avslutande mötet om ISA:s och partiets framtid och var vi ska stå i denna tid av oordning med kriser och krig, men också kamp.

Efteråt är det insamling till SAV:s kampfond och sedan tar vi en lägerbild innan det är dags att sätta sig i bilen och åka hem mot Luleå.

Lina Rönnqvist Engström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content