Rött kort mot högerpolitiken

av Per Olsson

S skakar gärna hand med högertyper. Dags för massiv, enad kamp för klimaträttvisa, arbetsrätt, bostad och välfärd (Foto: Anders Löwdin / Sveriges riksdag).

Regeringen säger att det inte finns utrymme för förbättringar, samtidigt som höginkomsttagare och bolag får nya skattesänkningar och militären får ännu ett mångmiljardpåslag.

Regeringens högerpolitik som dikteras av det nyliberala januariavtalet betyder fortsatt ökade klyftor och nya nedskärningar. Istället för att skjuta till de resurser som behövs dras svångremmen åt, vilket omedelbart satt sina spår i kommuner och regioner.
När Lärarnas Riksförbund (LR) frågade samtliga kommunombud om vad som händer med skolan uppgav 7 av 10 ombud att den egna kommunen gör nedskärningar på skolan under innevarande år.

”Missnöjet över hur Sveriges kommuner skär i anslagen till skolan växer”, skriver LR:s tidning Skolvärlden. Den 18 maj enar sig Lärarmarschen med Förskoleupproret och anordnar gemensamma manifestationer i hittills Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping och Jokkmokk.
Två dagar innan, den 16 maj, demonstrerar den nya Välfärdsalliansen för rättvisa och klimatansvar, som samlar fackligt aktiva, klimataktivister, hyres- och välfärdskämpar i Stockholm. 
För regeringen är det viktigare att sänka skatter och betala av en statsskuld som är den lägsta sedan  1977 än att bygga ut välfärd och påbörja en verklig grön omställning. 

Att det saknas pengar är egentligen ett absurt påstående med tanke på att de fyra storbankerna – Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken – enbart under förra året gjorde en sammanlagd vinst på 112 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt en tiondel av statens budgetutgifter. 
Vårens aktieutdelning slår alla tidigare rekord. Utdelningen från storbolagen på Stockholmsbörsen väntas i år bli hela 269 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som landets sjukvård årligen kostar.

Det är dags för en klassmedveten jämställdhetspolitik, manar LO i sin senaste Jämställdhetsbarometer, men S-MP-regeringens politik, som LO-ledningen stödjer,  är så långt ifrån en klassmedveten jämställdhetspolitik man kan komma. 
Det behövs kamp för en helt ny politik och en socialistisk vänster som hämtar sin styrka från de växande protesterna och gräsrotsaktivismen. 
Ett rött svar till högerpolitiken säger: Låt rika, storbolag och banker betala för klimaträttvisa, arbetsrätt, bostad och välfärd. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv kämpar för:

• Stoppa nedskärningarna. Inga vinster i välfärden – riv upp privatiseringarna.
• Omedelbar höjning av statsbidragen till kommuner och regioner, med extra höjningar till glesbygdskommuner. 200 000 nya välfärdsjobb.
• Fasta jobb och heltid till de som önskar. 6-timmars arbetsdag utan lönesänkning och försämrade villkor. Nej till låglönemarknad och rut-avdrag.
• Rör inte arbets- och strejkrätten. Nej till ny försämrad arbetslöshetsförsäkring och ”flexicurity”.
• Stoppa avvecklingen av Arbetsförmedlingen och nedläggningen av dess kontor. Rusta arbetarskyddet.
• Försvara allmännyttan. Nej till marknadshyror, ombildningar och utförsäljningar. Förstatliga byggbolag och banker – för klimatsmarta renoveringar och för byggandet av 100 000 nya hyresrätter till billiga hyror per år.
• Återinför asylrätten. – flyktingamnesti nu!
• Ta tillbaka alla skattegåvor till rika och storbolag. Höj bolagsskatten och kapitalbeskattningen, återinför beskattning av arv, förmögenheter och stora fastigheter.
• För en snabb och jämlik omställning av hela samhället. Sätt stopp för Preemraff och skrota den nyliberala mineralpolitiken. Utveckla ett ekologiskt jord- och skogsbruk. Massiva offentliga satsningar på kollektivtrafik och nollhus.
• Demokratiska och kämpande fack. Bygg en kämpande socialistisk vänsteropposition – för ett nytt arbetarparti
• Behoven ska styra. Bankerna, storbolag och naturtillgångarna samt transport-, bygg- och bostadsbolagen måste överföras i samhällets ägo och styras demokratiskt. För en demokratisk plan för hela samhällsekonomin som utgår från människors behov och säkrar en utveckling i samklang med naturen.


Stockholm: Demonstration för hyresrätterna 6 maj
Nätverket Rädda Hyresrätterna bjuder till­sammans med Hyresgästföreningen i Stockholm och många lokala nej till ombildningsgrupper in till denna demonstration.
Det finns en stark gräsrotsaktivism i de olika stadsdelarna. Tillsammans visar vi att staden och allmännyttan ska tillhöra alla.
Samling kl 17.30 på Sergels torg, avmarsch kl 18.15 till Stadshuset. Läs mer på Facebook.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!