S-toppar i Amazons famn

Eskilstunas elit ser inga problem med Amazons kilometerlånga resumé bestående av antifackliga- och antiarbetarmetoder och förakt (Foto: Álvaro Ibáñez / Flickr CC).

av Hans Östensson // Artikel i Offensiv

”Vi lever väl inte i en kommuniststat”, är det svar Maria Chergui från Vänsterpartiet får av Jimmy Jansson (S) när hon ställer den berättigade frågan om kommunens uppgifter när det gäller hur arbetet organiseras på Amazon.

Jimmy Jansson är ordförande för Socialdemokraterna i Eskils­tuna och kommunstyrelsens ordförande. Kommunens uppgift är att skaffa jobb där företagen följer de regler som gäller på arbetsmarknaden är hans svar. I ett inlägg på Facebook förtydligar han sig: ”Jag litar på att Amazon kommer att följa gällande lagar på arbetsmarknaden. Vi kan inte fördöma i förväg, utan får vänta och se. Vi kan inte gå in i privata företag och bestämma hur arbetet ska organiseras och det direkta ansvaret för Amazon kommer att handhas av Kuehne Nagel som verkat länge i Sverige. Det är en uppgift för arbetsmarknadens parter”, skriver han och fortsätter:
”Jag är stolt över att våra förhandlare har lyckats locka ett världsföretag till Eskilstuna”. 
I en lång intervju i Dagens Nyheter den 25 september pekar Jimmy Jansson på att en av hans viktigaste uppgifter är att höja förtroendet bland kommunens invånare.
Eskilstuna är och förblir en arbetarstad och det är ”oerhört viktigt att staden förblir attraktiv för industrin”.

Vad menar Jimmy Jansson med ”lyckade förhandlingar” och hur många nya arbetstillfällen tror kommunledningen att Amazons etablering kommer att ge upphov till?
Amazon är speciellt; de har drivit arbetsprocessen till sin yttersta gräns. I oändliga korridorer ilar arbetare försedda med headset. De vägleds på samma sätt som en GPS leder bilisten till sitt mål. Inga namn på varan nämns, utan enbart nummer. 
Arbetsledningen har fullständig kontroll och ser direkt om onödiga pauser tas. Tempot är mycket högt. Fackliga organisationer överallt i världen har uppmärksammat detta. Förslitningen av de anställda är oerhörd och eftersom ingen yrkeskunnighet krävs är det en stor omsättning av folk.
Hela Amazons affärsidé bygger på denna löpande band-princip. Varför skulle Amazon ändra denna lyckosamma affärsidé som har gjort företaget oerhört vinstdrivande och företagets ägare Jeff Bezos till världens rikaste man just i Eskilstuna, kan man fråga sig.

Nu verkar Eskilstunas kommunledning och de fackliga organisationerna inte ha några synpunkter på Amazon. Det måste vara lyckat för företaget att komma till ett land och en stad där de möts av så få protester både från politiskt och fackligt håll. 
Amazon är uppenbart fientligt inställt till facklig organisering. 2018 läckte en fortbildningsvideo för höga chefer ut. Där meddelar man att: 
”Vi är inte antifackliga, men vi är heller inte neutrala. Vi tror inte att fackföreningar är förenliga med intresset för våra kunder eller våra aktieägare eller, viktigast av allt, våra samarbetspartner.”
Allt fler kameror installeras. Och företagsledningen har fullständig kontroll över de anställdas rörelse.

Även om kommunledningen inte bryr sig om arbetsförhållandena på Amazon känns det trots allt som om de vill rättfärdiga att de upplåter mark till företaget och att ”företaget skapar arbetstillfällen”. Men är det så säkert?
Låt oss jämföra med Facebook, ett annat världsledande företag. Företaget betalar i princip ingen skatt i Sverige. Företaget har fått elskatten sänkt med 97 procent. Gäller samma sak för Amazon?
Facebook har också fått 139 miljoner kronor i bidrag för att bygga serverhallar. Är det samma sak med Amazon?
Varje nytt jobb hos Facebook kostar skattebetalarna 1,5 miljoner kronor.
”Det finns inget att göra”, tycks den politiska majoriteten mena. 
Men är det så säkert att de anställda och konsumenterna i längden kommer att finna sig i att ett företag organiserar arbetet på ett så uppenbart inhumant sätt?


Nya avslöjanden om Amazons spioncentral

Amazonlager i Tyskland, där facket Verdi har kämpat mot Amazons skurkfasoner (Foto: CC).

Amazon bedriver omfattande spioneri mot sina anställda, fackföreningar och exempelvis klimatrörelsen. Det avslöjas i dokument som har läckt ut från Amazons spioncentral Global Security Operations Center.

Amazon har även hyrt in det ökända säkerhetsföretaget och detektivbyrån Pinkerton, ett dotterbolag till svenska Securitas, för att övervaka anställda. Pinkerton har en lång och smutsig antifacklig historia i USA. Redan under 1800-talet hyrdes Pinkerton in för att spionera på och infiltrera fackföreningar, och så sent som 2018 användes företaget för att övervaka och om möjligt sabotera den stora och segerrika strejkrörelsen i West Virginia.
”Amazon exporterar 1800-talets antifackliga metoder till dagens Europa. Amazon kan liknas vid den tidens rövarbaroner, vilket blivit än tydligare när Jeff Bezos (Amazons ägare och världens rikaste individ) nu har anlitat Pinkerton”, säger den internationella fackliga organisationen UNI:s generalsekreterare Christy Hoffman i en kommentar.
Amazons övervakning och spioneri är särskilt omfattande i slutet av året, från Black Friday fram till jul. Av de dryga tio dokument som har läckt ut från Amazons Global Security Operations Center framgår att e-handelsjättens ledning och ägare registrerar varje aktivitet som anses vara riktad mot företaget eller bedöms kunna utgöra ett möjligt hot.

Varje facklig aktivitet registreras.

I detta ryms allt från vilka som deltar på fackföreningsmöten och flygbladsutdelning från fackföreningar utanför Amazon till Fridays For Futures klimatstrejker samt exempelvis de ”Gula västarnas” kamp i Frankrike och solidaritetsaktioner med arbetarkampen i Iran. 
Inom Amazons Global Security Operation Center finns en grupp som har som sin särskilda uppgift att bevaka och rapportera alla försök som görs för att bilda fackföreningar på Amazon. Varje facklig aktivitet registreras och analyseras innan det säkerhetsklassas, det vill säga klassas utifrån i vilken grad facket bedöms kunna nå framgång. 
I Italien bedöms exempelvis de fackliga organisationerna utgöra ett ”mindre hot”. De strejker som fackförbundet Verdi har genomfört på Amazon i Tyskland klassas däremot som ett större hot och varje anställd som har deltagit i Verdi:s strejker är under särskild uppsikt.
Men trots repression fortsätter den beslutsamma kampen och under den gångna Black Weekend genomfördes flera strejker från Verdi i Tyskland.
Även klimatkampen, särskilt efter att anställda på Amazon deltog i de globala klimatstrejkerna, klassas som ett stort hot. Med oro noterar Amazon att klimatkampen har fått ”ett stort stöd, i synnerhet bland yngre”.

Den globala apparat som Amazon har byggt upp för att övervaka och registrera de anställda och stoppa varje försök till facklig organisering motsvaras endast av totalitära staters övervakning och spioneri.
Allt stöd till kampen för fackliga rättigheter på Amazon! Om Amazon i Sverige vägrar kollektivavtal och fackliga rättigheter måste fackens svar bli strejk och blockad.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!