S vid makten i Haninge: Välfärden attackeras ännu hårdare

En av de tre demonstrationer som ägde rum utanför kommunhuset mot 12-timmarspassen inom äldreomsorgen, en kampanj med 175 anställda (Foto: Robert Bielecki).

Av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Med Socialdemokraterna vid makten i Haninge efter valet 2018 (tillsammans med C, L och KD) har välfärden attackerats hårdare och mer skoningslöst än tidigare.

Under året har Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge tagit striden mot det förödande högerstyret på punkt efter punkt:
• Mot nya slavliknande scheman med 12-timmarspass på kommunens äldreboenden – en kampanj tillsammans med 175 anställda och flera demonstrationer utanför kommunhuset. 
• Mot nedläggningen av hälften av kommunens fritidsgårdar (i Tungelsta, Vendelsömalm, Lyckebyn och Dalarö). RS har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten och demonstrerat utanför kommunhuset tillsammans med ungdomar. 
• Mot nedläggningen av Jordbro kultur- och föreningshus och att marknadshyror ska driva ut kultur- och föreningslivet.
• Mot nedläggningen av BVC och öppna förskolan i Jordbro.
• Mot att skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor ska upphandlas till vinstdrivande företag.

RS anordnade stödklippning mot hotade frisörer i Jordbro (Foto: Mattias Bernhardsson).

Kommunstyret attackerar nu också ungas idrottsutövning: De tar bort nolltaxan (avgiftsfria hallar och lokaler för ungas idrott) och tar bort finansieringen för Sportoteket (gratis låneuthyrning för ungas idrotter) – beslut som kommer att slå mot de barn och unga vars föräldrar har absolut minst i plånboken.
Kommunstyrets attacker på ungas möteslokaler, kultur, fritid, idrott och föreningsliv – såväl som deras nedskärningar på skolan och socialtjänsten – hjälper kriminella gäng att rekrytera fler unga.
Otryggheten har ökat drastiskt i Haninge. Rädslan för gäng, droghandel och att utsättas för rån är särskilt högt i Jordbro där kommunen stängt ned verksamheter under flera års tid.

När ett kriminellt gäng försökte pressa en frisörsalong i Jordbro centrum på pengar och hotade frisörerna till livet mobiliserade RS många Jordbrobor att gå och stödklippa sig. Därefter drog partiet igång en namninsamling med krav på trygghetsvärdar i centrum och samlade till manifestation för trygghet. När det kriminella gänget fortsatte sitt våld och gav sig på en vårdanställd som vittnade mot dem i tingsrätten, mobiliserade vi åter igen Jordbrobor att sluta upp bakom den utsatte. 
Vi accepterar inte att kriminella gäng utövar utpressning, rån, hot och våld mot vanliga arbetare. Vi accepterar inte att droghandel och otrygghet tar över vårt centrum och vår ort. Jordbro tillhör alla: barnfamiljer, pensionärer, unga, handlare, alla Jordbrobor.

Rättvisepartiet Socialisterna har kämpat för trygghetsåtgärder i Jordbro i flera års tid. I år anställde Haninge fyra fältassistenter, som ett resultat av RS trygghetskampanj 2017-18 (RS krävde dock 16 fältassistenter). I trygghetskampanjens niopunktsprogram finns också krav på trygghetsvärdar.
Medan fältassistenterna arbetar uppsökande bör trygghetsvärdarna arbeta stationärt i och omkring Jordbro centrum och vara utbildade socialsekreterare, verka förebyggande, gå ronder mellan butikerna samt genom sin närvaro i centrumet utgöra en trygghet för både centrumbesökare och handlare.

Kampanj för trygghetsåtgärder i Jordbro (Foto: Mattias Bernhardsson).

I Brandbergen har RS organiserat hyresgäster som en förberedelse till kamp med anledning av att en slumvärd tagit över hela hyresbeståndet på 2 100 lägenheter.
I hela Haninge fortsätter skövlingen av orörd natur och miljöfarliga exploateringar. På Västerhaninges landsbygd söder om Tungelsta (Ekeby, Utlida, Västnora, Östnora med flera) deltar RS i de två kampanjnätverk som tar strid mot de två förödande bergtäkter som Sand- och Grus Jehander AB samt Skanska AB försöker etablera.
Vi tar också striden mot skövlingen av naturen genom kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap; i våras stoppades avverkningar i det planerade naturreservatet Norrbyskogen och under hela året har kampanjen mot avverkningar i Tyresta naturreservat fortsatt, med bland annat namninsamling, debattartiklar och polisanmälan om miljöbrott.

Över 175 anställda anslöt sig till kampanjen som har förvandlat frågan om 12-timmarspass till den största politiska frågan i Haninge

Den största striden under året har varit mot de 12-timmarspass som Haninge införde i äldreomsorgen i april. Samma månad samlade RS anställda till ett möte där kampanjen Nej till slavliknande arbetsscheman i Haninges äldreomsorg bildades.
Över 175 anställda anslöt sig till kampanjen som har förvandlat frågan om 12-timmarspass till den största politiska frågan i Haninge:
• En majoritet av kommunens anställda undersköterskor och vårdbiträden på samtliga kommunens vård- och omsorgsboenden ställde sig bakom kampanjens upprop.
• Nära 20 debattartiklar av anställda har publicerats i Mitt i Haninge.
• Tre demonstrationer har hållits utanför kommunhuset.
• Flera anmälningar har skrivits till Arbetsmiljöverket.
I september genomförde RS en granskning av alla arbetsmiljöhändelser och avslöjade att antalet tillbud har ökat dramatiskt sedan 12-timmarspassen infördes – 47 procent på ett kvartal. 

Kampen har haft effekt: Förvaltningschefen som införde 12-timmarspassen har fått sparken och – på pappret – finns nu en majoritet i kommunfullmäktige för att ta bort passen.
I kampen mot 12-timmarspassen har också en viktig seger vunnits i frågan om demokrati på arbetsplatsen. RS hotade att JO-anmäla kommunen då cheferna försökte förbjuda hundratals anställda att bära protestknappar. Som ett resultat pressades kommunen att gå ut med ett ställningstagande att anställda har faktiskt har rätten på sin sida.
Rättvisepartiet Socialisterna har organiserat mot slavliknande arbetsvillkor i många år i Haninge; vi har vunnit kollektivavtalsvillkor för anställda i kommunens upphandlade hemtjänst såväl som i upphandlad färdtjänst (LSS- och skoltaxi). Nu ska vi fortsätta kampen mot 12-timmarspassen i äldreomsorgen tills de tas bort. Vi ger oss aldrig. Vi kommer aldrig gå med på att kommunen normaliserar samma sorts slavliknande villkor som avskaffades för decennier sedan. 

RS hotade att JO-anmäla kommunen då cheferna försökte förbjuda hundratals anställda att bära protestknappar. Som ett resultat pressades kommunen att gå ut med ett ställningstagande att anställda har faktiskt har rätten på sin sida.

Vi kommer aldrig ge vika från vår fasta övertygelse att det behövs en helt annan sorts välfärd än dagens nyliberala styrning med usla arbetsvillkor, New Public Management och nedskärningar. Vi behöver en välfärd som utgår från behoven och låter de anställdas arbete och villkor få kosta vad det faktiskt är värt. Vi behöver en socialistisk politik som sätter stopp för miljardrullningen och gåvorna till miljardärerna och riskkapitalisterna som livnär sig på de rikedomar arbetarklassen skapar. 
Socialdemokraterna har i sitt styre – både i regering och i kommuner – visat sig vara än mer arbetarfientliga än tidigare Alliansstyren under Moderaterna. Detta är extra tydligt i Haninge.
Det behövs ett nytt arbetarparti. I Haninge och i andra kommuner där RS finns visar vi vad för sorts arbetarparti som behövs: Ett parti som aldrig säljer ut eller anpassar sig till nyliberalismens och den rikaste procentens agenda, aldrig stödjer en endaste försämring för arbetare, alltid står vid sitt ord och alltid kämpar tillsammans med gräsrötterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!