Sätt stopp för de ohållbara ohälsoscheman!

Lund undersköterskor har kämpat mot ”hälsoscheman” under lång tid, och allt fler arbetare runtom i landet gör detsamma (Foto: Offensiv).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

I många kommuner i landet vill man sedan början av 2020 införa så kallade Hälsoscheman inom äldreomsorgen. I några kommuner har man redan infört dessa och i andra är man på gång att göra det.

”Hälsosamma Scheman”, eller så kallade hållbara scheman, innebär bland annat att nattpassen kortas, med hänvisning till att långa nattpass inte är hälsosamma. I realiteten innebär det att de anställda måste jobba fler pass för att få ihop sina timmar. Nattpersonalen tvingas även arbeta kvällspass utan ob-ersättning, samt också dagtid. Detta gör att sammanhängande vila splittras upp och att personalen tvingas arbeta mer för att få ihop till sin heltidslön.
I praktiken innebär det att arbetsbördan ökar ytterligare för de som arbetar inom vård och äldreomsorg, att arbetsmiljön kommer att försämras och i praktiken en lönesänkning. Samtidigt är detta ett sätt att fortsätta nedskärningarna inom välfärden och att spara pengar för kommunerna. De som får betala detta är de anställda och vårdtagarna.

Den senaste raden av protester är anställda inom äldreomsorgen i Halmstad. Kommunen vill införa vad man nu har döpt om till ”Hållbara scheman”, men som i praktiken innebär mindre tid till återhämtning med flera kombinerade natt- och magpass, så kallade ryggpass, som innebär kvällspass följda av morgonpass.
Undersköterskor i Halmstad startade en namninsamling i protest mot införandet av de nya scheman förra året och nu har man fått in över 1 200 namnunderskrifter. Protesterna riktas mot att man inför fler men kortare arbetspass, arbete varannan helg och att personalen ska använda 20 procent av sin arbetstid till resurspass, det vill säga dag- och eftermiddagspass, ibland på annan arbetsplats i kommunen.
De krav som undersköterskorna kämpar för, utöver att stoppa ”Hållbara scheman”, är att ha sammanhängande ledighet, att man själv får bestämma hur mycket man vill jobba samt att scheman är anpassade efter privatlivet.

De anställda i Halmstads kommun är inte ensamma om att kämpa. I Örebro, Lund, Kalmar med flera kommuner har man kämpat mot hälsoscheman med olika resultat. Många anställda undersköterskor har sagt upp sig i protest och sökt annat arbete, medan kampen fortsätter i andra kommuner.
Om kampen ska kunna vinnas behöver undersköterskorna tillsammans med all annan vårdpersonal kämpa för bättre arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö och bättre löner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!