SD:s homofoba hets bereder vägen för våld

Björn Söder har en lång historia av homofobi och anklagelser om pedofili mot Pride. Foto: Skiftet.

Onsdagen den 3 augusti publicerade Sverigedemokraten Björn Söder flera inlägg på plattformen X (tidigare Twitter) där han attackerade Pride och anklagade de politiker som deltar för att ”legitimera pedofili”.

Vilgot Karlsson

Bland annat skrev Söder: ”Att statsminister, utrikesminister och biståndsminister försvarar och backar upp Pride med sina pedofila inslag, på detta sätt, borde bli en kabinettfråga. Helt oacceptabelt ur ett socialkonservativt perspektiv!”
Han tillade samma kväll att ”jag kommer aldrig försvara Pride och dess nära – och numera legitima – kopplingar till pedofili och barns involvering i vuxnas sexuella värld” och att de som ”blandar in barn och minderåriga” kommer att mötas av ”motstånd”.

Det är inte första gången Björn Söder anklagar Pridearrangörerna för att normalisera pedofili. Hans namn är i princip synonymt med ordet homofobi. I ett välkänt blogg­inlägg på SD-Kurirens hemsida från 2007 anklagade han ”den politiskt korrekta eliten” tillsammans med ”homolobbyn” för att genom Pride försöka ”normalisera sina sexuella avarter” och ”sexualisera småbarn” och förtydligade: ”Vad är det som säger att den s k normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall ’normaliseras’? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)”

SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, skriver till Aftonbladet att Björn Söder riktar sig mot Pride som organisation och inte enskilda hbtq+-personer och att hans ”höjda tonläge är problematiskt” men att kritiken mot ”sexuella uttryck” i en parad där barn deltar är ”förståeligt”.
Söders uttalanden är inte bara en fortsättning på hans tidigare homofoba attacker, och de är heller inte till bara för att vara förolämpande.
Den övriga borgerliga responsen att nöja sig med att deklarera att Söder har fel eller att hans agerande är ”oacceptabelt” handlar om att behålla SD:s stöd till regeringen. Björn Söders och SD:s attacker på hbtq+-personer och rörelser, i synnerhet genom att associera Pride eller dragartister med pedofili, är en direkt parallell med högerns attacker på hbtq+-personer internationellt.

Samma anklagelser syns i Storbritannien, USA, Ryssland, Uganda, Polen och många andra ställen, som en del i en reaktionär och högerextrem propaganda för att stärka stat och familj som verktyg för förtryck och för att splittra arbetarklassen genom att sparka nedåt. Genom att isolera hans verbala attacker till att bara vara förolämpande riktas ilskan mot honom specifikt och inte mot hans roll i den större eskalerande attacken mot hbtq+-personer globalt.
Hat leder till hot som leder till våld, förbud och förföljelse. Samtidigt som SD hetsar mot Pride fortsätter utvisningarna av hbtq+-flyktingar.
Den 4 augusti rapporterade RFSL att 93 procent av alla hbtq+-flyktingar får avslag. Utvisningarna, som i många fall borde kallas för mordförsök, måste bekämpas.

Den eskalerande hatretoriken mot hbtq+-personer, och i synnerhet transpersoner, måste mötas av motstånd från en kämpande hbtq+-rörelse som även kopplas samman med asylrörelsen mot utvisningar av hbtq+-flyktingar och alla i behov av skydd. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!