Ska glesbygden utvecklas eller avvecklas?

Service för post, telefon och bredband är svårtillgänglig på den svenska glesbygden (Foto: Susanne Nilsson / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

På 1600-talet introducerades Postverket med postdiligenser och brevutdelning. På 1800-talet började telegraf och telefonnäten byggas ut för att så småningom bli rikstäckande. Både postväsendet och telefonnätet sågs som något positivt. Nu är det 2022 och vi ser hur såväl post som telefonservicen börjar naggas i kanten.

Posten delas ut varannan dag och Telia klipper på många ställen kopparnäten och hänvisar kunderna till olika former av bredbandslösningar. Det är bara det att det inte fungerar överallt. Mobiltelefonerna fungerar si och så på ganska många ställen på den svenska landsbygden, på en del håll inte alls.
På flera håll i Sverige grävs det och har grävts för bredband. Ibland fungerar det bra, ibland blir det inget. På en del håll påbörjas något som sedan avstannar. Det privata bolaget har upptäckt att lönsamheten är för dålig eller så har det helt enkelt gått i konkurs.

I flera orter i Strömsunds kommun har det hänt mer än en gång. Man skriver under ett kontrakt om bredband och sedan händer inget. Det finns en del som skrivit under både ett och två avtal och fortfarande inte har något bredband.
Det här gäller inte bara isolerade småbyar, utan ganska stora samhällen med industrier som är beroende av goda kommunikationer. För de berörda är det mycket frustrerande att gång på gång bli lurade på sitt bredband.
I dagens samhälle förväntas alla ha tillgång till datauppkoppling för kommunikation med myndigheter. Fungerar det inte är man tillbaka på 1500-talet innan postväsendet.

I mitten av 1970-talet var jag och en kompis ute på fjällvandring. En dag fick vi sällskap först av två telearbetare som skulle upp och leta fel på en telefonledning. Sedan slog vi följe med en lantbrevbärare som var på väg upp till två fjällgårdar med båt och till fots. Han gjorde den här turen varannan dag. Det tog en hel dag. Idag får alla post varannan dag. Hur det är med fjällgårdarna vet jag inte.
Är det här exempel på utveckling eller avveckling? Boende på svensk landsbygd kan med fog ställa sig den frågan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!